Page 12 - Plaani 3 - 2021
P. 12

Helena Aalto huomauttaa, että dynaaminen valaistus voi olla osa terveellisen työympäristön konseptia, joilla työntekijöitä houkutel- laan toimistolle. Valaistuksen säätö auttaa myös viihtyisyyden ja erilaisten tunnelmien luomisessa, kun toimisto esimerkiksi muuttuu työpäivän jälkeen after workien pitopaikaksi. Erilaiset irtovalaisimet yleistyvät sekä tunnelman että kohdevalaistuksen tuojina.
Toimistovalaistuksen säätöjärjestelmien yleistyessä niihin tulee entistä enemmän älykkään säädön ominaisuuksia. Älykäs säätö ei saa kuitenkaan kävellä ihmisten yli.
”Työympäristökyselyt kertovat, että väärin toimiva automatiikka häiritsee ja ärsyttää, kun valot esimerkiksi sammuvat ja kertovat, että nyt on aika lähteä kotiin. Jos valoissa on automatiikkaa, täytyy sen toimia käyttäjien tarpeiden ja rytmien mukaisesti”, Leppänen sanoo.
PAPERITON DIGIAJAN TOIMISTO
Etäkokoukset ja videopalaverit eivät ole ohi koronan jälkeenkään, päinvastoin. Kun osa porukasta on kotikonttoreilla ja osa toimistos- sa, tarvitaan hyviä digiyhteyksiä jatkossakin. Yrityksissä saatetaan jopa tehdä linjauksia, että kaikki palaverit pidetään verkossa, jotta kotona olevat saavat kaiken tarvittavan tiedon.
”Toimistoissa on vielä vanhanaikaista AV-tekniikkaa, joka ei taivu sau- mattomasti etäyhteyksiin. Jatkossa tähän tarvitaan parannus niin, että kaikissa työnteon paikoissa on hyvät digitaaliset valmiudet”, Aalto toteaa.
Etätyö on vauhdittanut paperittomaan toimistoon siirtymistä, kun kotona on opittu, ettei kaikkia dokumentteja tarvitsekaan tulostaa. Samalla digitalisaatio on sähköistänyt asiakirjoja, jolloin monessa työssä pärjätään jatkossa pienemmillä pöytätasoilla.
”Työntekoon tarvitaan entistä enemmän sähköisiä laitteita, joten sähköpistokkeita tulee olla riittävästi monitilatoimiston kaikissa työnteon paikoissa. Niiden on oltava näkyvillä ja helposti käytet- tävissä, jotta uusikin käyttäjä saa puhelimensa heti lataukseen tai läppäriinsä sähköt”, Ruohomäki mainitsee.
Sama koskee IT-liitäntöjä. Monitilatoimistossa liikkuminen edellyt- tää myös IT-laitteiden yhteensopivuutta.
”Monitilatoimiston toimintojen elinehto on, että jokaisen työpis- teen käyttöönotto on nopeaa ja kaikilla on yhtenevät IT-ratkaisut”, Leppänen sanoo.
ENEMMÄN TILOJEN YHTEISKÄYTTÖÄ
Toimistotilojen käytön tehostuessa niiden käyttöastetta tullaan jatkossa seuraamaan tiiviisti. Yhdestäkään turhasta neliöstä ei ha- luta maksaa. Toimistohotellit, joissa yhteiset isommat tilat ovat eri käyttäjien vuokrattavissa, tehostavat tilankäyttöä. Tulevaisuudessa työtiloja voidaan hakea myös oman asuinalueen yhteiskäyttötilois- ta, kun etätyön edut on koronan myötä löydetty.
”Kaupunkien asuinkerrostaloihin voidaan rakentaa co-working-tilo- ja, jotka ovat lähialueen asukkaiden tavoitettavissa ilman työmat- koihin kuluvaa aikaa. Yritys voi myös vuokrata yhteiskäyttötilasta yhden osion vaikkapa kuukauden ajaksi”, Stenvall toteaa.
Toimistotyön muutoksessa yritysten pitäisi nyt ymmärtää ja määrittää omat työnteon tapansa. Leppänen kehottaa työnantajia käymään avointa keskustelua henkilöstön kanssa siitä, mitkä työ- tehtävät toimivat etätyössä ja mikä on toimiston rooli jatkossa:
”Tälle parhaalle arvaukselle voidaan sitten lähteä kehittämään ja rakentamaan tiloja, joita voidaan tarvittaessa myöhemmin päivittää. Toissa keväänä hypättiin lähes yhdessä yössä kotikonttoreihin, nyt on aika tehdä harkittu ja tyylikäs paluu toimistoihin.”
(vas.) Työntekoon tarvitaan entistä enemmän sähköisiä laittei- ta, joten sähköpistokkeita tulee olla riittävästi monitilatoimis- ton kaikissa työnteon paikoissa. Kuva: Martela
(oik.) Monitilatoimistossa valaistuksen tulee tilojen ohella olla mahdollisimman muuntojoustava. Kuva: Martela
    12Plaani 3 2021 Valaistus

















































































   10   11   12   13   14