Page 30 - Plaani 3 - 2021
P. 30

   CIE:ltä ohjeita mitoitukseen
Kansainvälinen valaistuskomissio, CIE, Commission Internationale de l´Eclairage, on julkaissut ohjeet taivaalle suuntautuvan valon mitoittamiseen. Tällä hetkellä CIE:n tekninen raportti nro 150:2017 on laa- jin tietolähde häiriövalon vähentämiseen.
"Aikaisemmin nähtiin tärkeäksi katsoa, montako pro- senttia valaisimen tuottamasta valosta karkaa taivaal- le", Annukka Larsen sanoo.
Uusi ohjeistus painottaa koko valaistusasennuksen tarkastelua – kuinka paljon vaikkapa parkkialueen asennus vuotaa valoa taivaalle.
"Näin laskelmaan saadaan mukaan myös pinnasta hei- jastuva valo, mutta tätä kokonaisarvoa eivät nykyiset valaistuslaskentaohjelmat vielä laske."
"Tämän laskentatavan myötä lisääntynee myös talviajan vaikutusten tarkastelu sekä tarve lumikauden himmen- nyksille, joihin ei ole vielä markkinoilla hyvää ratkaisua."
You define.
We connect.
Nykyaikaiset valaistusratkaisut sisältävät laadukkaiden valaisimien lisäksi kehittyneen valonohjausjärjestelmän.
Se taas tarjoaa monipuoliset ominaisuudet ja mukautuu kiinteistön erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tämä onnistuu Glamox Ethernet2DALI (E2D)- järjestelmällä, joka on helppo suunnitella.
Se mahdollistaa koko kiinteistön valaistuksen ohjauksen keskitetysti.
Hyviä syitä valita Glamox E2D:
Monipuolisuus ja joustavuus Intuitiivinen käyttöliittymä Luotettava yhteistyökumppani
Ohjeistusta kaiva- taan myös pihava- laistusten mitoi- tukseen
Tulossa olevassa Helsingin häiriövaloselvityksessä noste- taan esiin sekin, että kaupungilta puuttuu ohjeistus julkisten rakennusten, kuten päiväkotien ja koulujen pihavalaistuksen mitoittamiseen – paljonko ja minkä tyyppistä valoa pihan va- laisemiseen tarvittaisiin, sama koskee myös satama-alueita.
"Häiriövalokyselyssä päiväkotien ja koulujen pihat sekä urheilukentät nousivat esiin yhtenä ongelmana. Kaupunki saa paljon suoraa palautetta siitä, että valot hohkaavat pihoilta ja kentiltä asuntoihin sisälle yötä päivää", Annukka Larsen sanoo.
Larsen ihmettelee, että toiminnallisten pihojen kaltaiset keskeiset alueet on jätetty ilman valaistusta koskevaa oh- jeistusta, toisin kuin yleisten alueiden sekä katujen ja väylien valaistukset, joilla jo on omat ohjeistuksensa.
"Ilman ohjeistusta suunnittelijan on vaikea tehdä hyvää työtä. Piha-alueiden ohella myös urheilukenttien valaistuksen suun- nittelu perustuu pelkästään tilaajilla olevaan hiljaiseen tietoon tarvittavasta valaistustasosta.”
Hernesaaren valaistusperiaatteet koskevat myös yksityisiä alueita, pihoja ja parkkipaikkoja, koska kaupungin pimeän ajan tila muodostuu aina yksityisten ja yleisten alueiden valaistusten muodostamasta kokonaisuudesta.
"Sallitut luksit alueelle on määritelty tarkasti kuten myös se, että valaisimet eivät saa tuottaa valoa oman horisontaalitasonsa ylä- puolelle. Valaisinvalinnan osalta tämä on tärkeä asia. Perinteiset valoa taivaalle tuottavat opaalikupuiset valaisimet eivät enää käy."
 Suunnittelijan tarkistuslista
• Selvitä tilaajalta valon tarve suun-
nittelualueella. •
• Mitoita valais- tus noudattaen ohjeistuksia tai
standardeja. •
• Tee valaistuslas- kenta huolellisesti ja tarkastele siinä
myös häikäisyä.
•
• Valitse valai-
sinmallit, jotka eivät päästä valoa taivaalle.
•
• Hyödynnä älykästä
valaistuksen ohjausta (sensorit, yöhimmennys).
•
• Tarkastele loppu-
tulosta pimeällä. Myönnä mah- dolliset erheet ja korjauta ne tarvittaessa.
   Lue lisää aiheesta osoitteessa: www.glamox.fi/valonohjaus






























































   28   29   30   31   32