Page 38 - Plaani 3 - 2021
P. 38

 (oik.) Vuoden sähkösuunnittelija 2021 -kunniakirjan vastaanot- tivat Swecon Niklas Lind, Juha Mäkirinta ja Jyri Renkola.
Kuva: Sauli Norja
maamme entisestään, koska jo nyt merkittävä osa hankkeistamme ovat keskisuuria. Näistä esimerkkinä terveydenhuollon ja opetuksen rakennukset, joiden saneerausvelka kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Myös käyttötarkoituksen muutokset erityisesti kaupunkien ydinkeskustois- sa ovat jo nyt jokapäiväistä tekemistämme”, kertoo Niklas Lind.
Lind arvioi, että myös asuntorakentaminen jatkuu edelleen voimak- kaana kasvukeskuksissa.
”Kodin tärkeys vahvistuu entisestään tulevaisuudessa ja erilaiset tarpeet muuttuvat monipuolisemmiksi esimerkiksi etätyösuositusten osalta. Myös tälle sektorille löytyy Swecolta vankka osaaminen.”
KUSTANNUSTEN OPTIMOINTI KOKO ELINKAAREN AJALLE
Sweco on merkittävä toimija rakennetun ympäristön hankkeiden suunnittelussa. Kun referenssilista on pitkä ja kokemusta kertynyt erilaisista hankemalleista, tyypillisimmät sudenkuopat osataan ennakoida.
”Rakentamisen yleinen trendi on aikataulujen kiristyminen ja suunnittelun sekä toteutuksen eteneminen limittäin. Suunnittelualan on sopeuduttava muutokseen ja kehitettävä menetelmiä yhdessä tilaajan ja rakentajan kanssa. Paras menetelmä hyvään lopputulok- seen on yhteistyö”, Juha Mäkirinta toteaa.
Swecon sähkösuunnittelijoiden varsinainen muutostoive on raken- nusten kustannusoptimoinnissa.
”Kustannusten minimointi on toki tärkeää, mutta se mistä ja miten kustannuksia optimoidaan, tulisi järkeistää. Rakentamisessa kustan- nukset tulisi ehdottomasti optimoida koko rakennuksen elinkaarelle ja tähdätä suunnittelu- ja toteutusratkaisut sen mukaisiksi. Liian usein päätökset tehdään alkuinvestoinnin kannalta. Tällainen päätös voi johtaa siihen, että elinkaarimielessä epäedulliset ratkaisut jäävät omistajan tai käyttäjän vastuulle”, Niklas Lind huomauttaa.
YHTEISTYÖLLÄ JA AVOIMUUDELLA ETEENPÄIN
Swecon sähkösuunnittelijoiden mielestä hyvä rakennuttaja on aktii- vinen, mutta myös suunnittelijaan luottava.
”Toisaalta suunnittelijan on myös oltava luottamuksen arvoinen ja vakuutettava osaamisellaan. Hyvä rakennuttaja osaa nähdä hankkeen kokonaiskuvan ja ohjata tekemistä oikeaan suuntaan”, Jyri Renkola sanoo.
”Tärkeää on myös, että rakennuttaja osaa sovittaa tilaajan ja lop- pukäyttäjän tavoitteet suunnitteluryhmän tekemiseen heti alusta alkaen. Mikäli tekeminen lähtee heti väärille raiteille, voidaan suunnittelu joutua kustannuspaineiden takia tekemään moneen kertaan”, lisää Niklas Lind.
Yhteistyön pitää toimia kahdensuuntaisesti niin tilaajan ja suunnit- telijan, kuin myös suunnittelijan ja urakoitsijan välillä.
”Kun urakoitsija ymmärtää suunnittelijaa ja suunnittelija ymmärtää urakoitsijaa, syntyvät edellytykset aidolle yhteistyölle. Tavoitteena tulisi aina olla vastakkainasettelun välttäminen. Kummankin osa- puolen tavoitteena on rakentaa loppukäyttäjälle tarkoituksenmu- kainen rakennus. Tähän päästään helpoiten avoimella dialogilla”, Juha Mäkirinta kiteyttää.
  38Plaani 3 2021 Valaistus
Vuoden sähkösuunnittelija 2021 SWECO
RAKLI ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry valitsevat Vuoden sähkösuunnittelijan nostaen näin esiin esimerkillisesti toimivia sähkösuunnitteluyrityksiä ja sähkösuunnittelijoiden työn osaamisvaatimuksia.
Valittavalta yritykseltä edellytetään kannattavan liike- toiminnan lisäksi korkeaa ja monipuolista osaamista, asiakaslähtöisyyttä, tinkimätöntä laatua, kehittyneitä työskentelytapoja ja yhteiskuntavastuullisuutta.
Vuoden sähkösuunnittelijan 2021 valinnassa peruste- luiksi nostettiin esiin lisäksi seuraavia asioita:
• pitkään ja valtakunnallisesti toiminut yritys,
• alan kehityshankkeisiin aktiivisesti osallistuva ja
monipuolinen toimija,
• merkittävät referenssikohteet,
• innovatiivinen suunnittelutoiminta, panostus alan
kehitykseen ja energiaviisauteen,
• yrityksessä pohdittu rakentamisen hiilijalanjälkeä
ja kiertotaloutta.
 





































































   36   37   38   39   40