Page 52 - Plaani 3 - 2021
P. 52

  (yllä) Espoon 400-metrinen Lippulaiva valmistuu ensi vuonna.
Kuva: Skanska
(alla) Kohteeseen ei vielä ole asennettu sähköjä, mutta turva- ja opastevalojen asennukset etenevät.
URAKOITSIJA KIITTÄÄ
”Urakoitsijan syyttävä sormi osoittaa aina suunnittelijaa, jos järjes- telmä ei jousta”, sanoo Hyvönen. ”EXIoTin kanssa tätä ei ole tullut vastaan. Yksinkertainen kaapelointi ja valaisimet paikolleen. Kun valaisimeen kytketään virta, se ilmestyy tietokoneen näytölle.”
Lippulaivan sähköasennuksista vastaa Aro Systems. Projekti-in- sinööri Tomi Paavilainen kertoo, että kauppakeskuksessa ei vielä ole sähköjä, mutta turvavalojen asennuksia on jo aloitettu. ”Kaikki näyttää sujuvan hienosti”, Paavilainen kertoo. ”Valaisimia lisätään järjestelmään sitä mukaa kuin niitä asennetaan paikoilleen. Asen- taja ottaa tarralapun valaisimesta, se liimataan tasokuvaan ja minä kopioin osoitetiedon pilvessä olevaan järjestelmään.” Paavilainen on erityisen tyytyväinen pilvijärjestelmän yksinkertaiseen ja havain- nolliseen käyttöliittymään. ”Minulle kerrottiin yhden kerran, miten kaikki toimii, ja muuta opastusta en ole tarvinnut”, hän toteaa.
PITUUTTA KUIN EVER GIVENILLÄ
Espoon Lippulaiva on saman pituinen kuin taannoin Suezin kana- van tukkinut konttialus Ever Given, eli 400 metriä. Langattomille verkoille pituus asettaa omat haasteensa, mutta EXIoTin etuna tällaisessa kiinteistössä on mesh-verkko, jonka valaisimet muodos- tavat toistensa välille itsenäisesti. Se tarkoittaa, että verkko kantaa niin pitkälle kuin valaisimia riittää. Yksikköakulliset valaisimet ilmoit- tavat itse huollon tarpeesta tai akkuvirran vähenemisestä, joten kiinteistöhuollon ainoaksi tehtäväksi jää reagoida ilmoituksiin. ”Val- vonta voidaan suorittaa keskitetysti mistä tahansa”, kertoo EXIoTin Palle Rökman. ”Perinteisellä tekniikalla toteutetussa järjestelmässä voi olla kymmeniä valvontakeskuksia.”
MYÖS KÄYTTÖÖNOTTO TAPAHTUU VAIHEITTAIN
Langattomassa, IoT-pohjaisessa järjestelmässä kaikki voidaan tehdä vaiheittain: suunnittelu, asennus ja myös käyttöönotto. ”Järjestelmä on täysin neutraali sen suhteen, milloin siihen liitetään uusia valaisimia. Kun se on kerran pystytetty, käytännössä uusien valaisimien liittäminen tapahtuu vain laittamalla niihin virrat päälle”,
Rökman kertoo. ”Tiedän, että tämä kuulostaa lähes liian helpolta, mutta näin se tapahtuu.”
Talotekniikkaan ja kiinteistöautomaatioon kohdistuu tänä päivänä yhä enemmän paineita, ja järjestelmien ylläpitäjältä eli kiinteistöhuol- lolta vaaditaan paljon osaamista – myös tietotekniikasta. EXIoTin käyttäjäkoulutuksista vastaava Teemu Mykkänen kertoo, että kun asennukset ja viranomaistarkastukset on hoidettu kuntoon, vastuu siirtyy huoltoyhtiölle. ”Käymme läpi joko etänä tai paikan päällä mil- lainen järjestelmä on kyseessä, ja millaisia valaisimia siihen kuuluu. Huoltoyhtiölle on tärkeä tieto, että kun kuukausitestit on ajastettu järjestelmään, niin varsinainen hallinnointi loppuu siihen”, Mykkänen sanoo. ”Edes sitä käyttöliittymää ei tarvitse kaiken aikaa tuijottaa, sil- lä ilmoitukset kyllä pomppaavat näkyviin, jos häiriöitä ilmenee. EXIoT testaa itse itsensä ja raportoi mahdollisista vioista.”
  






















































































   50   51   52   53   54