Page 51 - Plaani 3 / 2023
P. 51
(vas.) Lyyra-korttelin kattoterassilta avautuvat näkymät Tokoin- lahdelle, Helsingin keskustaan ja aina merelle asti.
(alla) Lyyra-hankkeessa tietomallinnusta ja mallista saatavaa tietoa on viety monipuolisesti käyttäjän tasolle asti. Kuva: Trimble
tuotettua asiakkaalle parempi lopputulos samalla kun itse kehitäm- me parempia tapoja tuottaa arvoa asiakkaalle.”
Tietomallintamiselle on yrityksen sisällä selkeät raamit, jonka ympä- rille mallintamisen käytännöt toteutuvat.
”Tarkoituksenamme on ylläpitää sellaista työkalulaukkua, josta projektikohtaisesti pystytään valitsemaan oikeat työkalut ja sopivat toimintatavat kulloiseenkin projektiin. Kaikkia projekteja ei yritetä sulloa samaan sapluunaan, sillä liika tasapäistäminen lannistaa luovuutta ja hyvien ratkaisujen löytämistä”, Lehtimäki toteaa.
Tietomallintamisen kehityshankkeista hyötyä koko suunnit- telualalle
Ramboll on aktiivisesti mukana tietomallintamisen kehitystyössä. Tällä hetkellä yrityksen asiantuntijat ovat esimerkiksi kommen- toineet RAVA3pro-hankkeen talotekniikan järjestelmätyyppien ja tuoteosien koodistoja. Kyseessä on Helsingin kaupungin johtama ja valtionvarainministeriön rahoittama kehityshanke kuntien raken- nusvalvonnan sähköisen lupaprosessin edelleen kehittämiseen ja prosessien automatisointiin.
Rambollin asiantuntijoita on mukana työstämässä ja kommentoi- massa lähes kaikissa Rakennetun ympäristön tietomallintamisen
vakioinnin (RYTV) hankeohjelman projekteissa.
Entä mitä kuuluu Sähköteknisen Kaupan Liiton ja Rambollin yhteiskehityshankkeelle, jossa luotiin uusi applikaatio tuotetiedon siirtämiseen Sähkönumerot.fi-tietokannasta Revit-ympäristössä tehtyihin tietomalleihin?
”Ohjelman ensimmäinen versio valmistui vuoden vaihteessa ja sen kokeiluversiota on tällä hetkellä ladattu vasta joitain kymmeniä kertoja. Tiesimme kyllä etukäteen, että potentiaalisia käyttäjiä ei
ole Suomessa vielä montaa. Revit-suunnitteluympäristöä käyte- tään sähkösuunnittelussa tällä hetkellä melko vähän, varsinkin jos verrataan CAD-pohjaiseen suunnitteluun. Halusimme kuitenkin
alan merkittävänä toimijana edesauttaa ja viedä eteenpäin raken- nushankkeiden digitalisaatiota. Yhteistyö STK:n kanssa on sujunut todella hyvin ja tavoitteenamme on jatkaa yhteisiä hankkeita vielä tulevaisuudessa. Haluan kiittää erityisesti STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhosta, joka omalla toiminnallaan vie sähköalaa kohti digitaalisempaa huomista”, Rambollin liiketoiminnan kehityspäällik- kö Miro Lehtimäki sanoo.
Ohjelma on ollut aktiivisessa koekäytössä Rambollilla ja suunnitteli- joilta on saatu siitä palautetta.
”Uskomme vahvasti siihen, että digitaalisen tuotetiedon ja erilais- ten rajapintojen hyödyntäminen tulee lisääntymään merkittävästi tulevaisuuden tietomallipohjaisessa suunnittelussa. Olemmekin jo ehtineet käynnistämään muutamia työpajoja seuraavaa versiota silmällä pitäen. Digitaalisen tuotetiedon liikuttamisen lisäksi olemme kiinnostuneet esimerkiksi talotekniikan tuotteiden standardisoi- dusta BIM geometriasta (ETIM Modelling Classes), jota kehitetään parhaillaan ETIM-tuotetiedon rinnalle”, Lehtimäki kertoo.
Muitakin tietomallintamiseen liittyviä Rambollin omia kehityshank- keita on käynnissä.
”Teemme tällä hetkellä todella mielenkiintoista kehitysprojektia va- laisinvalmistaja Purson kanssa. Hankkeen tavoitteena on yhdistää meidän tietomalliosaamistamme, Autodeskin uusia pilvipohjaisia palveluita ja Purson todella kattavaa ja monipuolista tuotetieto- järjestelmää. Toimistossamme valmistuu myös diplomityö, jossa tutkitaan rakennushankkeen yhteistä tietoympäristöä.”
Lisätietoa:
www.ramboll.fi www.stkliitto.fi/sähkönumerot-for-revit
51Plaani 3 2023 Valaistus