Page 54 - Plaani 3 / 2023
P. 54
Tuotevaihtojen takana usein järkevä syy
Tuotevaihdot, erityisesti valaisimien osalta, saattavat herättää tunteita. Joskus syytetään urakoitsijaa tai tilaajaa. Osansa voi saada myös suunnittelija, jos valaisimien tai muiden tuotteiden ominaisuudet on määritelty löysällä tavalla.
Teksti: Matti Valli
Mutta mikä on sähkötukkuliikkeiden valaistuslaskentaa tekevien näkökulma asiaan? Soneparin valaistuksen hankintapäällikkö Niko Kyösti ja Rexel Finland Oy:n valaistuspuolesta vastaava Petri Kurttila lupautuivat avaamaan asiaa.
Kyösti painottaa, että määrälaskennan valaisinluettelossa tuotteet kannattaa määritellä mahdollisimman tarkasti ja mieluiten niin, että ne ovat sähkönumerollisia ratkaisuja, tai ainakin niin, että mukana on toimittajan tarkka tuotekoodi.
”Monesti suunnitelmissa on vain tuotteen nimi joillakin ominai- suuksilla täydennettynä. Myöskään kommentteja suositeltavista asennustavoista tai tarvittavista lisävarusteita kuten ripustimista ei koskaan ole liikaa. Niiden mukanaolo helpottaa kovasti tarjouslaski- jan työtä,” Kyösti sanoo.
Rexelin Petri Kurttilan mukaan määrälaskennan valaisinluetteloissa esiintyy aika ajoin epäselvyyksiä ja keskeneräisyyksiä, jotka hanka- loittavat tarjouslaskijan työtä – puutteiden selvittäminen aiheuttaa tukkukaupalle ylimääräistä päänvaivaa ja ajanhukkaa.
”Karkeasti ottaen noin yksi viidesosa suunnitelmista on sellaisia, että niissä on jonkinlainen puutos. Tarjoukset kuitenkin lasketaan aina sen mukaan mitä suunnittelija on suunnitelmiin kirjannut”, Kurttila sanoo. Hän ymmärtää toki suunnittelijaa. Monia kohteita toteutetaan niin kiireellä, ettei suunnittelijalla yksinkertaisesti ole aikaa perehtyä asiaan tarpeeksi hyvin.
ASENNUSTAPA JÄÄ KUVAAMATTA
Niko Kyöstin mukaan avoimeksi kysymykseksi jää useimmiten valaisimen asennustapa – tarvitaanko työhön esimerkiksi erilliset ripustimet. Joskus suunnitelmissa on vain maininta ”ripustusasen- nus”, mutta ei mainintaa siitä, tarvitaanko työhön erillinen ripustin tai millainen sen tulisi olla.
”On myös lukuisia muita ominaisuuksia, kuten valaisimien ohjain- tyyppi, joka olisi syytä mainita, kuten myös se, onko ehdotetulla tuotteella maahantuojaa. Jos ei ole, niin hankinnan onnistuminen voi olla hyvinkin ongelmallista eikä välttämättä onnistu ollenkaan”, Kyösti toteaa.
”Maahantuojan puuttuessa joudutaan hakemaan korvaavia tuot- teita esimerkiksi sahkonumerot.fi -palvelusta. Etsintätyö voi myös lisätä tuotteen hintaa”, hän sanoo.
Kyösti muistuttaa, että tukkukauppiailla on myös hyvät verkkokau- pat. Jos brändin nimellä tehty haku tuottaa yhdenkin osuman, niin se kertoo siitä, että tukkurilla on valmiit hankintakanavat valmista- jan suuntaan.
”Tukkurit kyllä mielellään auttavat suunnittelijaa kaikenlaisten teknisten ongelmien ratkaisuissa. Yhteistyöllä voidaan varmistaa, että hankintaketju etenee päätökseensä sujuvalla tavalla. Voimme hakea vaihtoehtoista halvempaa tuotetta tai sitten jotakin muuta vaihtoehtoista ominaisuutta. Valinnan ratkaisevat ensi sijassa tekni- set ominaisuudet, mutta myös ulkonäkö ja hinta”, Kyösti sanoo.
AVAUTUMISKULMAT MUKAAN
Petri Kurttilan mukaan selkeässä suunnitelmassa komponenttien ja niiden liitäntälaitteiden, ohjauksen sekä valaistuksen avautumiskul- mien soveltuvuus kyseiseen kohteeseen on varmistettu yhteistyös- sä toimittajan kanssa.
”Joskus suunnitelmassa on kuitenkin pelkästään valaisinperhettä merkitsevä tuotekoodi, ja perheeseen voi kuulua jopa kolmisen- kymmentä erilaista tuotevaihtoehtoa – erilaista linssiä, optiikkaa ja ohjausta”, hän toteaa.
”Nämä kaikki pitäisi valaistussuunnittelijan kuitenkin selvittää ja ker- toa, millaista lopputulosta hän ratkaisullaan tavoittelee kyseiseen kohteeseen. Mitään kysyttävää ei pitäisi jäädä. Kun valaisinluettelo tulee tarjouslaskijalle, niin kaiken pitäisi olla selvää pässinlihaa”, Kurttila jatkaa.
KOKEMUKSEN PUUTETTA
Niko Kyösti kertoo, että valaistuksen globaaleissa suunnitteluohjel- mistoissa on tavallisesti valmiita tuotekirjastoja. Mukana ovat lähes kaikki maailman toimittajat, eivätkä vähemmän kokeneet suunnit- telijat välttämättä tiedä, ettei tuotetta ole saatavilla suomalaisista tukkukaupoista.
Kyöstin mukaan ehdotukset siitä, että suunnitelmissa määritellyt esimerkkivalaisimet vaihdettaisiin toisiin, perustuvat useimmiten siihen, että määriteltyä tuotetta on vaikea markkinoilta löytää. Jos- kus joku suunniteltu tuote voi olla sopimaton esimerkiksi korkeaan tilaan, ja tällöin voidaan hakea uutta ja edullisempaa ratkaisua. ”Itse en näe sitä, että pelkästään hinnannousujen takia haettaisiin vaihtoehtoisa ratkaisuja. Pääosa ratkaisuista toteutetaan alkupe-
54Plaani 3 2023 Valaistus