Page 10 - Plaani 1/2022
P. 10

"Siitä syystä, että tulevaisuudessa yhä useamman pankkirahoitusta hakevan yhtiön on varauduttava vastaamaan lainanantajalle kestä- vyyttä koskeviin kysymyksiin", Vuorinen toteaa.
Lainatiskillä taksonomian mukaisia ratkaisuja, hyväksyttäviä rahoituskohteita, ovat ainakin energiatehokkuutta ja vähähiilisyyt- tä edistävät talotekniikan laitteistotoimitukset ja niiden huolto- ja kunnossapito.
SIJOITTAJAN FOKUKSESSA ENERGIATEHOKKUUS
EU-taksonomian tekniset kriteerit ovat jo löytäneet paikkansa LähiTa- piolan Kiinteistövarainhoidon vastuullisen rakennuttamisen ohjeessa.
Yhtiön ympäristöpäällikkö Eero Kokkonen painottaa, että rahoi- tuspäätöksiä tekevien rahoittajien on pakko katsoa, kuinka hyvin energiatehokkuuteen liittyvät kriteerit kussakin investointikohteessa toteutuvat. Taksonomian käyttövoimana on rahan saatavuus ja hinta.
"Taksonomiasta huolimatta kiinteistösijoittamisen perinteiset lainalaisuudet pysyvät samoina. Uudet kriteerit täsmentävät näitä lainalaisuuksia korostamalla energiatehokkuuden vaatimuksia", Kokkonen painottaa.
Esimerkiksi vanhojen rakennusten osalta sijoituspäätöksiä tehtäes- sä korostuu se, onko rakennuksessa jo tehty kiinteistön energiate- hokkuutta parantavia toimenpiteitä.
"Isoille peruskorjauksille on voimassa E-lukua koskeva 30 prosentin tehostamisvaatimus. Jos vanhassa rakennuksessa kyseiset tehos- tamistoimet on jo tehty, niin sijoittajan kannalta se on ehdottomasti hyvä asia", Kokkonen sanoo.
Mutta mitä taksonomia vaikuttaa ehkä sähköalaan? Kokkosen mu- kaan sähkölaitteiden ja automaation kehittyneillä ohjaistavoilla voi- daan vaikuttaa kiinteistön E-lukuun ja parantaa energiatehokkuutta.
"Rakennuttajina meidän ei kannata lukita suunnitteluratkaisuja, vaan antaa suunnittelijoille ja hankekehittäjille mahdollisuus miettiä, miten asetettuihin vaatimustasoihin parhaiten päästään", Kokkonen pohtii.
KUSTANNUSTASO NOUSEE
Energiatehokkuutta on parannettava. Peruskorjausten kustannusta- so nousee, koska hankkeet on toteutettava aikaisempaa laajempina.
"Saneeraushankkeiden käyntiinlähtö voikin hidastua alueilla, joissa kysyntä on vähäistä ja riskit suuremmat," Eero Kokkonen pohtii.
Merkittävää on sekin, että muuntojoustavuutta koskeva vaatimus on nostettu korjausrakentamisen kriteeristössä tärkeälle sijalle.
Raportointia ja dokumentointia koskeva toimintamalli hakee vielä muotoaan. Se kuitenkin tiedetään, että ainakin kierrätysastetta ja kemikaalien käyttöä joudutaan työmailla seuraamaan aikaisempaa tarkemmin.
Toimitilarakentamisessa kansainvälisiä ympäristösertifikaatteja on käytetty monta vuotta. Näin on opittu, että hankkeet on dokumen- toitava tiettyjen vaatimusten mukaisesti.
"Saatu oppi toimii varmasti hyvänä pohjana uusienkin taksonomia- asetusten mukaisten kriteereiden käyttöönotolle."
SALKKUUN KESTÄVIÄ KIINTEISTÖJÄ
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva muutti vas- tuullisuusraportointinsa EU-taksonomian mukaiseksi – ensimmäi- senä suomalaisyrityksenä. Ylvan sijoitukset keskittyvät pääosiltaan kiinteistöihin.
Ylvassa kestävästä kehityksestä vastaava johtaja, Chief Sustainability Officer Antti Ruuska kertoo, että taksonomian asettamat vaatimuk- set ja tulossa olevat kriteerit on haluttu ottaa huomioon ennakoivasti työmaatasolle asti – esimerkiksi se, että jätteistä on voitava käyttää hyödyksi 70 prosenttia.
"Ylva on sitoutunut olemaan hiilineutraali kaikessa toiminnassaan vuoteen 2025 mennessä. Samaan pyrkii moni muukin, ja käytössä on monia keinoja. Joku ostaa kompensointeja, toinen puhdasta energiaa. Kumpikaan ei riitä taksonomiakriteerien täyttämiseen", Ruuska pohtii.
"Keskiöön nousee energiatehokkuus. Se on asia, joka kiinteistöissä täyttyy laittaa kuntoon."
Taksonomia vaikuttaa kiinteistösijoittajien ja omistajien päätöksen- tekoon. Moni haluaa hyötyä kehityskulusta pitämällä huolen siitä,
  Taksonomia-asetuksen ympäristötavoitteet
Taksonomia-asetuksella määritellään ympäris- tön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja ja periaatteita eri sektoreilta ja toimialoilta. Ympäris- tötavoitteita ovat:
• Ilmastonmuutoksen hillintä (energiatehok- kuus uusiutuvan energian tuotanto, puhdas liikenne).
• Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (tul- vaesteet, erilaiset hälytysjärjestelmät).
• Merivarojen suojeleminen (veden puhtau-
den suojeleminen).
• Kiertotalouden edistäminen (materiaalien
tehokkaampi uudiskäyttö, tuotteiden elin-
kaaren pidentäminen).
• Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen
(muiden kuin kasvihuonekaasujen vähentä-
minen).
• Ekosysteemien ja biodiversiteettien suojeleminen (kestävät maataloustoimet, kestävä metsätalous)
10Plaani 1 2022 Rakennuttaminen
iStockphoto





























































   8   9   10   11   12