Page 23 - Plaani 1/2022
P. 23

  Sähkökynä
   Tulevaisuus kannattaa luoda itse
Vuosi on jälleen vaihtunut. Vaikka uudenvuoden tinat jäivätkin valamatta, aion tehdä pienen kurkistuksen tulevaisuuteen. Ennustaminen on tunnetusti kovin epäkiitollinen taiteenlaji. Siksi visionäärejä – siis niitä, jotka uskaltavat ennustaa tulevaisuutta epäonnis- tumisen riskistä huolimatta – on meidän alallamme valitettavan harvassa. Kannattaa silti yrittää, sillä tulevaisuuden pohtiminen auttaa suuntaamaan voimavaroja fiksummin. Myös tämä vanha viisaus on yhä voimassa: paras tapa valmistautua ja sopeutua tulevaisuuteen on luoda se itse.
Tulevaisuudesta puhuttaessa kuluva vuosi tai vuosi- kymmen ovat liian lyhyitä perspektiivejä. Kurkistetaan siis hieman kauemmas. Heitin tikkaa mielessäni ja sain osuman vuoteen 2040. Ennustuksen osumatark- kuuden voisi olettaa olevan kohtalainen, sillä kahdek- santoista vuotta ei ole kovin pitkä aika, ainakaan taak- sepäin katsottuna. Katsotaan siis muutaman trendin avulla miltä talotekniikka-alalla silloin voisi näyttää.
Vuonna 2040 ilmastonmuutokseen mukautuminen leimaa kaikkea rakennusalan toimintaa. Viranomaiset ohjeistavat voimakkaasti talotekniikan suunnittelua, rakentamista, ylläpitoa ja käyttöä. Talotekniikan rooli päästöjen hallinnassa ymmärretään ja suunnittelulle ja toteutukselle annetaan sille kuuluva arvo. Hiiline- gatiivisuus ja materiaalien kierrätettävyys määritte- levät niin laitevalintoja kuin talotekniikan prosessien suunnitteluakin.
Ihmiset ovat tietoisia energiankäytöstään ja ympäris- tövaikutusten vaatimustaso on korkea. Rakennusten päästötavoitteet ovat tiukkoja ja paikallinen energi- antuotanto ja kysyntäjousto ovat itsestäänselvyyksiä. Nollaenergiarakentaminen on arkipäivää ja jopa plus- energiarakennuksia tehdään. Rakennusten energian käyttöä raportoidaan huoneittain, henkilöittäin ja käyttötunneittain.
Vuonna 2040 kaikki uudet rakennukset ovat älyra- kennuksia ja kaikki merkittävät vanhat rakennukset on varustettu ”päälle liimatulla” älyllä. Rakennusau-
tomaatio on säilyttänyt paikkansa perustoimintojen ohjauksessa ja se suunnitellaan ja hankitaan omana urakkana. Älykkäät ohjausratkaisut hankitaan erillisinä järjestelminä ja niiden suunnittelussa ja rakennuttami- sessa käytetään älykonsultteja.
Automaatioala tekee yhteistyötä ja laitteet ovat aidosti yhteensopivia. Standardointi keskittyy teknisten omi- naisuuksien määrittelyn sijaan toiminnallisuuksien ja rajapintojen määrittelyyn. Valaistuksen, turvatekniikan ja sähkönjakelun ohjaukset ovat Internet-pohjaisia. Talotekniikan ääni- ja puheohjauksia käytetään yleisesti ja biotunnisteet ja kuvaan perustuva mittaus tekevät tuloaan. Langatonta teknologiaa käytetään laajasti, mutta osa sensoreista ja laitteista kaapeloidaan yhä.
Sähkö- ja LVIA-suunnittelijat tekevät tiivistä yhteis- työtä. Talotekniikan järjestelmät on integroitu ja niiden väliset rajapinnat on standardoitu. Suunnittelijat vali- taan halvimman hinnan sijaan ekologisen kyvykkyy- den perusteella. Sähkö- ja LVIA-suunnittelu tapahtuu mallintamalla, yhteiset laitetietokannat ovat käytössä ja tietomallit on integroitu digitaalisiin huoltokirjoi-
hin. Rakennuksen digitaaliset kaksoset luodaan jo suunnitteluaikana, niiden sisällöt on standardoitu ja ne ovat laajasti huollon ja ylläpidon käytössä.
Tässä oma visioni talotekniikka-alan näkymistä vuon- na 2040. Toivon että nämä muutamat ajatukset saivat sinut pohtimaan vaikkapa sitä, mihin taloteknisen suunnittelun kehittämisessä kannattaa panostaa. Saa- toit ehkä tunnistaa kehittämistavoitteita, joissa meidän kannattaisi ryhtyä yritys- ja toimialarajat ylittävään yh- teistyöhön. On myös hyvä tiedostaa, että kukaan muu ei tunne sähkösuunnittelun haasteita yhtä hyvin kuin suunnittelija, joka painii niiden kanssa päivittäin. Mistä ideat suunnittelun kehittämiseksi tulevat, jolleivat ne tule alan sisältä? Siksi myös hyvistä käytännöistä ja omista ideoista kannattaa puhua ääneen, vaikka ne tuntuisivat vähäpätöisiltä. Kokemus on osoittanut, että pienestä ideasta saattaa kasvaa iso innovaatio.
14. päivänä tammikuuta 2022, Esa Halmetoja
23Plaani 1 2022 Rakennuttaminen





















































































   21   22   23   24   25