Page 18 - Plaani_1_2023
P. 18

      (yllä) Insinööritoimisto Vahasen toimitiloissa vaihdettiin Syl- vanian T5-loisteputkivalasimiin lediputket ja muu valaistus uusittiin kokonaan uusiin ledivalaisimiin.
Kuva: Liisa Joensuu, Tmi Magic Words Viestintätoimisto
(alla) Nylundin toimiston uudet ledivalaisimet.
Kuva: Sanna Vihervuori
valotasot kulloisten tarpeiden mukaan. Ledivaloputket sen sijaan eivät sovellu himmennyskäyttöön.
”Jos alkuperäinen loistelamppuvalaisin on himmennyskäytössä, pitää varmistaa ledivaloputken yhteensopivuus ohjausjärjestelmän kanssa. Suosittelen kuitenkin vaihtoa uuteen himmennettävään ledivalaisimeen”, Nylund sanoo ja jatkaa:
”Kaiken kaikkiaan uusi ledivalaisin on varma valinta. Se on energia- tehokas ja kestävä tuote, jonka valonjako- ja jäähdytysominaisuu- det on optimoitu valaisinsuunnittelussa.”
KATSE KUSTANNUKSIIN
Aina lediputken vaihto loistelamppuvalaisimeen ei onnistu pelkällä valonlähteen vaihdolla. Kun käytetään suoraan verkkovirralla toimi- via lediputkia, täytyy loistelampun liitäntälaite ohittaa.
”Myös esimerkiksi kompensointikondensaattorin poistaminen on sähköalan ammattilaisen työtä. Muutostyöt maksavat ja voi olla taloudellisesti järkevää vaihtaa vanhan valaisimen tilalle suoraan uusi ledivalaisin”, Nylund huomauttaa.
Markkinoilla on myös ledivaloputkille varta vasten suunniteltuja valaisimia, joissa liitäntälaitetta ei alun alkaenkaan ole.
”Niiden käyttö on vähäistä, enkä näe niillä saavutettavan merkit- tävää etua. Lediputkivalaisimen ja lediputkien kustannukset ovat samaa luokkaa kuin kiinteällä ledivalonlähteellä varustetun valaisi- men”, Vierimaa kertoo.
Kun parkkihalleihin alettiin aikanaan tuomaan ledivalaistusta, oli rat- kaisuna monesti loistelamppujen korvaaminen ledivaloputkilla. Sen sijaan vaativissa liike- ja teollisuustiloissa, joissa käyttötuntimäärät ovat korkeita, on useimmiten taloudellisesti kannattavampaa vaih- taa vanhojen valaisimien tilalle uudet ledivalaisimet.
”Nyt mennään jatkuvasti siihen suuntaan, että valaisimessa on kiin- teä ledimoduuli. Tämä on ollut linjana varsinkin tiloissa, joihin vaadi- taan IP65-luokitellut valaisimet. Muovirunkoisten IP65-valaisimien hinnat ovat laskeneet niin, että jos vanha loistelamppuvalaisin
alkaa olla elinkaarensa päässä, on kannattavaa vaihtaa tilalle uudet ledivalaisimet”, Vierimaa sanoo.
Kaikki päättyy aikanaan, myös pitkäikäisten ledivaloputkien elämä. Tämä pitää huomioida lamppujen kierrätysprosesseissa. Loiste- lamput ovat käyttöikänsä lopussa ongelmajätettä ja ledivaloputket sähkö- ja elektroniikkaromua.
”Ledivaloputkia on paljon käytössä ja niitä alkaa pikkuhiljaa tulla kierrätykseen. Loistelamppuja vastaanottavien kierrätysyritysten pitää jatkossa pystyä erottamaan loistelamput lediputkista, sillä ne vaativat täysin erilaisen käsittelyn”, toteaa Vierimaa.
   18Plaani 1 2023 Rakennuttaminen
    
















































































   16   17   18   19   20