Page 28 - Plaani_1_2023
P. 28

 Uuden määräyksen muutokset vaikuttavat muun muassa sisäverk- kojen suunnitteluun ja sisältävät myös kiinteistöjen omistajia ja si- säverkkojen tilaajia koskevia asioita. Keskeiset muutokset koskevat seuraavia asioita:
• FTTH-poikkeuksen laajentaminen
• Automaatiojärjestelmät
• Jakamojen vaatimukset
• Antenniverkon passiivikomponenttien laatuvaatimus
• Televisiolähetysten antennivastaanottoa koskevat vaatimukset
• Antenniverkon suorituskyky ja mittausvaatimukset
• Ulkokaapelin tuominen sisätiloihin
• Suunnitteludokumentit
Lisäksi sekä määräykseen että perustelumuistioon (MPS) on tehty erilaisia täsmennyksiä vaatimusten sekä niiden perustelujen ja tulkintojen selkeyttämiseksi.
FTTH-POIKKEUS MYÖS UUDISRAKENNUSKOHTEISIIN
Uusi määräys antaa kiinteistön omistajalle mahdollisuuden jättää parikaapelointi rakentamatta runkokaapelointiin (alue- ja nousu- kaapelointiin) myös uudisrakennuskohteissa. Aiemminhan tämä mahdollisuus on koskenut vain sisäverkon uudistamista. Ehtona parikaapeloinnin poisjättämiselle on kuitenkin, että kohteeseen on saatavana FTTH-liittymiä. Pelkkä kuitu kiinteistölle (FTTB) -liittymi- en tarjonta ei riitä, vaan liittymien tulee olla valokuidulla toteutettuja loppuasiakkaille saakka. Asia on syytä tarkistaa tarjouspyynnöllä tai saatavuuskyselyllä. Ainakin yhdeltä teleyritykseltä pitää saada kirjallinen tieto siitä, että se on valmis tarjoamaan kiinteistöön kuitu kotiin -liittymiä sisäverkon valmistumisen jälkeen.
(yllä oikealla) Kuva 1. Kahden asuinkerrostalon yleiskaapeloin- ti, jossa parikaapelointia ei ole nousu- ja aluekaapeloinnissa. (Huom: Kuvassa on esitetty vain yleiskaapelointi, ei antenni- verkkoa).
VAIHTOEHTOISET KAAPELOINTIKOKOONPANOT AUTOMAA- TIOJÄRJESTELMISSÄ
Lähtökohtainen kaapelointikokoonpano määräyksen mukaan on
pysyvä siirtotie, jonka käyttäjä sitten laajentaa kanavaksi kytkentä- kaapeleita käyttäen. Uusi määräys sallii kuitenkin myös standardien EN 50173-20 tai EN 50173-6 (tyypin B) mukaiset kaapelointiko- koonpanot kiinteistön automaatiota palvelevissa kaapeloinneissa. Standardin EN 50173-20 mukaisia kaapelointikokoonpanoja ovat urosliittimeen päätetty siirtotie (MPTL), päästä-päähän-siirtotie (E2E) ja suoraliitäntäkaapelointi (DAC). Näistä kaapelointikokoonpa- noista on myös julkaistu ST-kortti ST 681.04.
Kuva 2. Urosliittimeen päätetty siirtotie (Modular Link Termina- ted Link, MPTL).
JAKAMOJEN VAATIMUKSIEN TÄSMENNYSTÄ
Kotijakamon kaappi tulee olla varustettuna potentiaalintasauskiskol- la, joka yhdistetään jakokeskuksen PE-kiskoon 6 mm2 kuparijohti- mella. Jos kotijakamo (ns. ryhmäkeskuksen IT-osa) ja ryhmäkeskus ovat samaa johtavaa rakennetta, yhdistäminen jakokeskuksen suo- jakiskoon voidaan tehdä keskuksen rungon välityksellä. Aiemmassa määräyksessä ei tätä viimeksi mainittua asiaa ollut otettu huomioon. Antenniverkon nousukaapelit ja haaroittimet on eristettävä kotijaka- mon potentiaalitasauskiskosta ja metallikaapista. Uudessa määrä- yksessä on kuitenkin tätä vaatimusta koskeva lisäys. Sen mukaan rakennuksissa, joiden rakennusvuosi on 2015 tai sen jälkeen, edellä mainittua eristämistä ei vaadita. Tällöin nimittäin rakennuksissa on kiinteistön sähköverkkoa koskevien vaatimusten mukaan TN-S- järjestelmä eikä PEN-johtimia esiinny.
Kuva 2
    Kytkentä- kaapeli
Kiinteä kaapelointi
Automaatio- päätelaite
MPTL-urosliitin (esimerkki)
 Tietoliikennelaite
 Jakamo
   28Plaani 1 2023 Rakennuttaminen
 Määräys 65 uudistui – Mitä muutoksia se sisältää?
Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom) on uusinut kiinteistön sisäverkkoja ja teleurakointia koskevan määrä- yksen 65. Uusi määräys 65 E/2022 on tullut voimaan 9.1.2023 ja se sisältää joitakin muutoksia edelliseen määräysversioon 65 D/2019 M verrattuna. Myös uuden määräyksen perustelumuistio (MPS) on julkaistu.
Teksti ja graafit: Pekka Koivisto





































































   26   27   28   29   30