Page 9 - Plaani 2 - 2022: Tieto & Turva
P. 9

tieto&turvaPlaani Konsultteja tarvitaan
ohjaamaan urakoitsijoita
Valtionhallinnon kiinteistöjä hallinnoivan Senaatin turvallisuuspalveluista vastaa huip- putason asiantuntijoista koostuva oma turvallisuusyksikkö. Tukena käytetään myös alan konsultteja.
"Tarjoamme teknisiä ja rakenteellisia ratkaisuja sekä erilaisia palveluita osana vuokraa. Rakennamme riskiperusteisesti tarkoituksenmukaisia sähköisiä ja rakenteellisia turval- lisuusjärjestelmiä yhteistyössä tilojen käyttäjien kanssa", Senaatin turvallisuusteknolo- gioiden tuotepäällikkö Pasi Pyykkinen määrittelee.
Pyykkisen mukaan sähköisten turvajärjestelmien konsultteja on Suomessa kuitenkin liian vähän, etenkin sellaisia, jotka pystyvät hankkeissa ohjaamaan turvaurakoitsijoita. Liian usein turvaurakoitsija pyrkii ohjaamaan rakentamista, mikä ei ole kustannustehokasta. Harmi sekin, että konsulttitarjonta on myös paljolti keskittynyt pääkaupunkiseudulle.
Senaatissa arvostetaan ohjelmistokehitykseen panostavia järjestelmätoimittajia. Tuot- teilta vaaditaan laatua indikoivia 3–5 vuoden takuuaikoja ja valmistajan ohjelmistosopi- muksia. Tuotevalinnoissa korostuvat jatkuvuus ja kyberturvallisuus.
"Tieto- ja kyberturvallisuusuhkien vuoksi pyrimme luopumaan turvallisuusjärjestel- mistä, jotka vaativat valmistajasidoksen tietoverkon avulla tai jonkinlaisen yhteyden valmistajan tarjoamaan palveluun tai toimittajan ekosysteemiin", Pyykkinen sanoo.
Hänen mukaansa valmistajasidos voi kertoa kehittymättömästä järjestelmästä tai hal- litsemattomasta tuotekehityksestä, jolloin palvelusidoksen avulla peitetään puutteita.
"Pilvipalveluita tai toimittajasidoksen vaativissa järjestelmissä harvoin voidaan valvoa ja sanktioida toimitusketjua tarpeeksi pitkälle."
Senaatilla on oma 24/7/365 turvapalvelukeskus, joka sisältää myös Suomen uusim- man ja moderneimman hälytyskeskuksen.
"Keskus tuottaa valtionhallinnon tilojen käyttäjien tarpeita vastaavaa hälytys-, kuva- ja olosuhdevalvontaa ympärivuorokautisesti. Tiloissa ja niihin liittyvissä tietoverkoissa turvaluokiteltua tietoa voidaan käsitellä aina TLIII-tasoon asti."
(oik.) Pasi Pyykkisen mielestä konsultteja tarvitaan, etteivät turvaurakoitsijat ala ohjata toteutusta kustannustehotto- malla tavalla.
sa keskitytään turvasuunnittelua enemmän lähtötietojen ja tarvittavien vaatimustasojen selvittämiseen. Konsultointi luo pohjan sille, mitä turvasuunnittelijan tulee huomioida omassa työssään."
"Turvallisuuskonsultti pohtii myös rakenteellisia asioita, joten hänen roolinsa hankkeessa on laajempi kuin turvasuunnittelijalla. Yhdessä arkkitehdin kanssa käydään läpi laitteiden ja huonei- den sijoittelua. Rakenteelliset turvallisuusratkaisut ovat yrityksen perusominaisuuksia, eikä sellaisia, että ne voitaisiin jälkikäteen nopeasti laittaa kuntoon", Hellman sanoo.
     9Plaani 2 2022 Tieto&Turva
Kuva: iStockphoto



















































































   7   8   9   10   11