Page 11 - Plaani nro 3 2020
P. 11

 Uusi ETIM-standardi vaatii tiedon, voidaanko lisälaite vaihtaa
Teknisten tuotteiden kauppa sähköisissä kanavissa perustuu ETIM-standardiin – Electrotechnical Infor- mation Model. Tuotteiden tekniset tiedot ilmoitetaan tämän standardin mukaisena. Suomessa asiaa koordinoi Sähköteknisen Kaupan Liitto STK.
"Käytössä on nyt ETIM 7.0, joka on päivittymässä versioon 8.0", kehityspäällikkö Katri Huhtinen STK:sta kertoo.
Valaisinluokkien eliniän ilmoittamiseen liittyviin omi- naisuuksiin on tulossa muutoksia. Jatkossa eliniän tunnuslukuina ilmoitetaan valaisinluokasta riippuen kaksi tai kolme L70B50-, L80B10-, L90B10 -arvoista.
"Uusi ominaisuus on tieto siitä, onko valaisimen liitäntälaite vaihdettava vai ei. Myös valovirran alene- miset keskimääräisellä käyttöiällä tulee ilmoittaa."
"Myös vikataajuus keskimääräisellä käyttöiällä – va- laisinluokasta riippuen joko 35 000, 50 000 tai
100 000 tuntia – tulee ilmoittaa."
Huhtinen kertoo, että standardina ETIM koskee pel- kästään teknisten tietojen ilmoittamista. Se ei yksilöi tuotetta, vaan kertoo, mitä teknisiä ominaisuuksia kyseiseen luokkaan kuuluvista tuotteista tulee ilmoit- taa ja millä tavoin nämä arvot ilmoitetaan.
"Teknisten tietojen ilmoittaminen ETIM-standardin mukaisesti helpottaa tuotteiden vertailua. Apuna voi käyttää myös Sähkönumerot.fi-palvelun vertailutoi- mintoa, jossa voi verrata rinnakkain jopa kuuden eri tuotteet tietoja."
TUOTELUOKAT ELÄVÄT
ETIMin sisältöä koskevia muutosehdotuksia tehdään jatkuvasti. Muutos voi olla esimerkiksi uusi tuo- teluokka, jos markkinoille on tullut tuotteita, joilta sellainen puuttuu tai huomataan järkeväksi yhdistää tai jakaa olemassa olevia luokkia.
Luokista voidaan myös poistaa tai lisätä ominai- suuksia ja arvoja. Hyväksytyt muutokset otetaan Sähkönumerot.fi-palvelussa käyttöön heti.
"Esimerkiksi tiedot liitäntälaitteen vaihdettavuudesta voi ilmoittaa tuotteelle jo nyt, vaikka varsinaisesti tämä ominaisuus sisältyy vasta marraskuussa jul- kaistavaan ETIM 8.0 versioon", Huhtinen sanoo.
Sähköteknisen Kaupan Liitto STK, LVI-INFO ja Rakennustietosäätiö ovat yhdessä jäsenenä ETIM International -järjestössä, joka vastaa ETIM-standar- din kehittämisestä ja ylläpidosta.
"Standardin kehityksessä pyritään ottamaan huo- mioon kansainväliset ja kansalliset säännökset ja määräykset ja esimerkiksi valaistukseen liittyvissä ominaisuuksissa on huomioitu LightingEurope -jär- jestön suositukset", Huhtinen toteaa
(yllä oik.) "Valmistaja voi myös antaa tiedon siitä, onko valaisin Apple HomeKit, Google Assistant tai Amazon Alexa -yhteensopiva", STK:n Katri Huhtinen sanoo.
Tuhannen yrityksen sateenvarjo
LightingEurope on eurooppalaisten valaisinvalmistajien kattojärjestö. Teknologiateollisuuden valaisinvalmistajien toimialaryhmä toimii sen edustajana Suomessa.
Järjestössä on mukana 33 jäsentä, sekä suuria yrityksiä, jotka voivat olla jäseniä suoraan, ja kansallisia valaistusyhdistyksiä.
"Tätä kautta järjestön sateenvarjon alla toimii yli tuhat yritystä, jotka työl- listävät Euroopassa yli 100 000 ihmistä. Yritysten vuosittainen liikevaihto on noin 21 miljardia euroa", kertoo Valaisinvalmistajien toimialaryhmän sihteeri Patrick Frostell Teknologiateollisuudesta.
Valaistus käyttää maailmassa tuotetusta sähköstä noin yhden viidesosan, mutta ledien ansiosta tämä suhde vähenee. Ledimurroksen myötä alalle on tullut paljon uusia yrityksiä. Suomen toimialaryhmässä on mukana 13 yritystä.
"LightingEuropen puitteissa toimii useita työryhmiä, joissa pohditaan paitsi tekniikkaa myös energiamurrosta ja ilmastomuutosta sekä lainsää- däntöä ja tietokantoja koskevia kysymyksiä."
   11Plaani 3 2020 Valaistus












































































   9   10   11   12   13