Page 26 - Plaani 3 / 2022
P. 26

Elinkaarikustannuksia kannattaa painottaa valaisinhankinnoissa
Suomessa valmistettavien valaisimien elinkaariaikaiset ilmastovaikutukset ovat merkittävästi vähäisempiä kuin EU-27-alueella tai peräti Kiinassa valmistetuilla valaisimilla.
Teksti: Matti Valli
Selkeästi suurimmat ilmastopäästöt aiheutuvat loppukuluttajan sähkön käytöstä. Perinteisen metallirunkoisen valaisimen runko on puolestaan se osa, joka tuottaa suurimmat valmistusvaiheen ilmastopäästöt.
Teknologiateollisuuden valaisinvalmistajien toimialaryhmä on laatinut oman, valaisinvalmistusta ja valaistusta koskevan vähähiili- tiekartan. Konsulttiyritys AFRYltä tilattu selvitys, jossa paneudutaan Suomessa, EU-27-alueella ja Kiinassa valmistettavien valaisimien ilmastovaikutuksiin, julkistettiin kesällä 2022.
Valaisinvalmistajien toimialaryhmän asiamies ja asiantuntija Patrick Frostell taustoittaa, että Teknologiateollisuuden jäsenliitot alkoivat viime vuosikymmenen lopussa laatia toimintaansa koskevia vähä- hiilitiekarttoja.
"Koko teknologiateollisuuden toimialaa koskeva vastaava tiekartta valmistui 2020, minkä jälkeen valaisinvalmistajat päättivät laatia oman perusteellisen tiekartan valaisinnäkökulmasta. Toimialan pon- nistelut ilmastonmuutosta vastaan ovat tärkeä osa suurempaa, koko teknologiateollisuutta koskettavaa kokonaisuutta", Frostell sanoo.
MITÄ TAIVAALLE TUPRUAA
AFRYn tekemässä raportissa tarkastellaan ensinnäkin hiilijalanjäl- keä eli valmistusprosessissa syntyviä päästöjä, mitä tehtaan piipus- ta tupruaa taivaalle. Seuraavaksi pohditaan, millä tavalla valmis- tuksessa käytetty sähkö on tuotettu ja mitä päästöjä siitä syntyy. EU:n osalta mittatikkuna käytettiin alueen 27 maan keskimääräisiä sähkötuotannon päästöjä.
"Keski-Eurooppaan ja etenkin Kiinaan verrattuna Suomessa valmis- tusvaiheen päästöt ovat kaikkein vähäisimmät, mikä asia hankin- noista päättävien on hyvä muistaa", Frostell sanoo.
MITÄ ASIAKAS HYÖTYY?
Kun valmistusvaiheen päästöt eli hiilijalanjälki oli selvitetty, tarkas- teltiin vielä hiilikädenjälkeä; toisin sanoen sitä mitä loppuasiakas hyötyy näistä uusimmista valaistusteknologioista.
"Selvityksessä verrattiin älykästä valaistusta perinteiseen T5-lois- teputkivalaistukseen. Älykäs valaisin kuluttaa energiaa niin vähän, että sen hiilikädenjälki eli elinkaaren mittainen hyöty valmistuksessa syntyneihin päästöihin eli hiilijalanjälkeen verrattuna kasvaa jopa viisi kertaa suuremmaksi", Frostell tiivistää.
Vastaavasti, verrattaessa ledireferenssivalaisinta T5-loisteputkiva- laisukseen, hyöty oli kaksinkertainen.
"Valaisimia valittaessa katsotaan usein vain hankinnan hintaa, vaikka pidemmällä aikavälillä tarkastelun tulisi kohdistua tuotteen käyttö- ikään ja elinkaaren aikaisiin käyttökustannuksiin", Frostell linjaa.
"Jos tuote ei ole tehty kestäväksi, niin pitkässä juoksussa hal-
van ratkaisun lopullinen hinta voi olla kalliimpi kuin halvemman vaihtoehdon. Loppukäyttäjien kannalta tärkeä pointti on valaisimien
 26Plaani 3 2022 Valaistus
 
















































































   24   25   26   27   28