Page 29 - Plaani 4 - 2021
P. 29

suunnitteluPlaani
 Vaatimuksissa otetaan huomioon myös se, toimiiko akusto saarekekäytössä vai yleisen jakeluverkon rinnalla. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota mahdolliseen akkukemikaalien vuotoon ja riittävään ilmastointiin. Myös mahdollinen räjäh- dysvaara tulee ottaa huomioon.
Kaiken kaikkiaan akkuvarastojen suunnittelussa pitää heti hankkeen alussa tehdä yhteistyötä muiden suunnittelualo- jen kanssa toimivuuden ja viranomaisvaatimusten varmis- tamiseksi; tilaajan kanssa käydään läpi akuston käyttötar- koitus ja reservi, arkkitehdin kanssa tilavaraukset ja oikea sijoittelu, palokonsultin kanta myös sijoitteluun otetaan huomioon, LVI-suunnittelijan kanssa keskustellaan ilman- vaihdon toteuttamisesta ja rakennesuunnittelijan kanssa tulee selvittää akuston painon aiheuttamat vaatimukset.
MITKÄ OVAT KÄYTTÖKOHTEET JA OLISIKO VIELÄ JOTAIN MUUTA?
Kiinteistöissä akustoja käytetään ensisijaisesti uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön varastointiin. Lappeenrannan- Lahden teknillisen yliopiston kesällä 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan nykyisillä akustojen hinnoilla on talou- dellisempaa myydä ylijäämäsähkö verkkoon kuin investoida akustoihin. Akustojen hinnan laskiessa ja sähkön hinnan kasvaessa tilanne voi hyvinkin muuttua.
Isommilla, MW-kokoluokan sähkövarastoilla kannattavuutta lisää se, että sähkövaraston avulla voidaan osallistua no- peaan taajuudensäätömarkkinaan, kunhan Fingridin ehdot täyttyvät. Sähköverkkoon kytkeytyvät suuret sähkövarastot palvelevatkin parhaiten säätömarkkinaa. Myös pienemmäs- sä mittakaavassa akustot voivat olla osana kysyntäjousto- markkinaa.
Kaikkia akustojen ympärille rakennettavaa palvelutuotantoa ei ole vielä keksitty. On puhuttu sähköautojen akustojen tehon syötöstä verkkoon päin, mikä sekin odottaa vielä toteutumista. Voisiko suurehko sähkövarasto olla osa julkis- ta sähköautojen latausverkostoa, jolloin voitaisiin säästää jakeluverkon mitoituksessa ja hyödyntää sähkövarasto mo- neen samanaikaiseen pikalataukseen tasasähköllä? Mikä hyödyntämistapa on keksimistä vaille valmis?
MYÖS KIERRÄTYS ON OTETTAVA HUOMIOON
Akustojen elinkaari on noin 10–15 vuotta ja samaan aikaan, kun akustojen määrä kasvavat, myös tarve kierrätykseen lisääntyy. Joissakin tapauksissa ikääntyneitä akustoja voinee käyttää toisessa käyttötarkoituksessa, esimerkiksi ajoneuvo- jen akkuja kiinteistöjen sähkövarastona. Tämä edellyttänee joitain muutostöitä, mutta joka tapauksessa jossain vaihees- sa akustot tulee poistaa käytöstä ja tällöin on tärkeää, että materiaali voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Tämäkin tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
(vas.) Helenin Suvilahden sähkövarasto oli avautues- saan 2016 Pohjoismaiden suurin. Sähkövarastoa hyödynnettiin ensimmäiset kolme vuotta tutkimuskäy- tössä yhdessä Helen Sähköverkko Oy:n ja Fingrid Oyj:n kanssa. Nykyään Suvilahden sähkövarasto täydentää Helenin reservikaupankäyntiä osallistumalla sähköver- kon taajuuden ylläpitoon normaalissa tilanteessa eli tarjoamalla säätökykyään FCR-N (Frequency Contain- ment Reserve in Normal Operation) -markkinapaikalle. Kuva: Helen / Katri Tamminen
  29Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu
























































































   27   28   29   30   31