Page 42 - Plaani 4 - 2021
P. 42

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistetaan ensi vuonna
Pienjännitesähköasennuksia koskevia SFS 6000 standardeja on Suomessa käytetty jo yli 20 vuotta ja sinä aikana on moni asia muuttunut. Vikavirtasuojien käyttö on arkipäivää ja ylijännite- suojien käyttökin on lisääntynyt. Asennusten suunnittelussa ja käyttöönottotarkastuksissa var- mistetaan suojausten oikea ja riittävän nopea toimiminen. Tärkeää on myös se, että standardit perustuvat kansainvälisiin ja eurooppalaisiin esikuviin. Se helpottaa kansainvälistä toimintaa.
Teksti: Tapani Nurmi
Pienjännitesähköasennuksia koskeva standardisarjaa SFS 6000 soveltaa iso joukko sähkösuunnittelijoita, urakoitsijoita, verkkoyh- tiöitä, asentajia ja sähköasennusten haltijoita. Standardin muut- taminen tarkoittaa laajan joukon koulutusta ja uusien asioiden omaksumista. Tämän takia SFS 6000:n valmistelusta vastaava SESKOn komitea SK 64 Pienjännitesähköasennukset on päättä- nyt, että standardeihin tehdään muutoksia viiden vuoden välein. Uusia painoksia on julkaistu vuosina 2007, 2012, 2017 ja seuraa- va päivitys tehdään vuonna 2022. Monissa muissakin maissa mm. Ruotsissa ja Norjassa on samanlainen käytäntö, että standardit uudistetaan muutaman vuoden välein.
KANSALLISIA STANDARDEJA KANSAINVÄLISELTÄ POHJALTA
SFS 6000 esikuvana on eurooppalaisen sähköalan standardointijär- jestön CENELECin HD 60364-julkaisusarja, joka perustuu kansain- välisen järjestön IEC:n 60364-standardisarjaan. CENELECin stan- dardit ovat yleensä EN-standardeja, jotka ovat identtisiä kaikkialla Euroopassa. HD eli Harmonization Document on hieman harvinai- sempi eurooppalainen standardityyppi. HD-dokumentteja tehdään pienjännitesähköasennuksista, kaapeleista ja varokkeista. HD-doku- mentti poikkeaa EN-standardista siinä mielessä, että HD-dokument- tia ei tarvitse ottaa sellaisenaan kansalliseksi standardiksi, mutta sen vastaisia standardeja ei saa olla olemassa. Sähköasennuksista ei ole myöskään EU:n direktiiviä tai asetusta, joiden perusteella eurooppa- lainen standardi olisi ”pakko” ottaa käyttöön. Yhtenäisistä vaatimuk- sista on kuitenkin paljon hyötyä ja sen takia HD-dokumentit otetaan useimmissa Euroopan maissa käyttöön varsin suorina käännöksinä. HD-dokumentit voidaan julkaista kansallisella tunnuksella, ja koska sähköasennusstandardit ovat paljon käytettyjä, standardin tunnus on usein helposti muistettava kuten Suomen SFS 6000, Saksan DIN DIN VDE 0100 ja Norjan NEK 400.
IEC 60364 ja HD 60364 -standardeja kehitetään koko ajan. Koronapandemia on hidastanut standardien kehitystyötä, ja muutaman standardin arvioitu valmistumisaikataulu on venynyt. Silti mm. seuraavista aiheista on julkaistu uusia standardeja
SFS 6000 vuoden 2017 painoksen julkaisemisen jälkeen: lisä-
ys maadoitus- ja suojajohtimia koskevaan osaan ja uudet osat turvajärjestelmien, kylpy- ja suihkutilojen, rakennustyömaiden, leirintäalueiden, lääkintätilojen, matkailuajoneuvojen ja sähköau- tojen latausjärjestelmien sähköasennuksista. Uusien standardien
valmistelu sähkövarastoista ja tietoliikennekaapelien käytöstä sähkönjakeluun on IEC:ssä ja CENELECissä loppusuoralla, ja ne pyritään saamaan mukaan uudistukseen, koska nämä aihepiirit ovat hyvin ajankohtaisia.
MITÄ MUUTTUU?
Yleisesti voi sanoa, että mitään mullistavia uusia vaatimuksia ei ole tulossa. Uudet esikuvastandardit ovat pääosin päivityksiä, joissa on otettu huomioon uusia asioita. Seuraavassa on esimerkkejä uusista asioista.
• Maadoituksia ja suojajohtimia koskevan osan 5-54 lisäyksessä käsitellään tarkemmin toiminnallista maadoitusta ja potentiaa- lintasausta.
•
• Turvajärjestelmiä koskevassa osassa 5-56 määritellään tar-
kemmin kaapelien asennusta koskevat vaatimukset ja turvava- laistuksen kaapeloinnin vaatimukset.
•
• Kylpy- ja suihkutiloissa ovat yleistyneet ratkaisut, joissa kylpy-
ja suihkutila on osa isompaa huonetta tai ulkotilaa. Sen takia osassa 7-701 on määritelty, että vaatimukset koskevat tilaa, joka ulottuu sivusuunnassa 4 metrin päähän vesipisteestä ja 3 metrin korkeudelle lattian alimmasta tasosta.
•
• Tietoliikennekaapelien käyttöä tehonsyöttöön koskevassa
osassa 7-716 osassa kirjataan pitkälti jo nykyään käytössä olevat menettelyt.
•
• Sähköajoneuvojen latausta koskevassa osassa 7-722 esitetyt
uudet asiat on kirjattu jo suurelta osin SESKOn verkkosivuilta sesko.fi löytyvään lataussuositukseen.
TARKENNUKSIA NYKYISIIN STANDARDEIHIN
Kaikki nykyiset standardit tarkistetaan ja tarvittaessa tehdään muu- toksia tai ohjeistuksia. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi seuraavat.
• Rakennustuoteasetuksen mukaan kaapelit pitää luokitella palo-omaisuuksien mukaan luokkiin Aca – Fca siten, että luokka Aca on paras ja luokka Fca tarkoittaa, ettei kaapelia ole
42Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu






































































   40   41   42   43   44