Page 46 - Plaani 4 - 2021
P. 46

  lelle (DC) voi aiheutua suorasta tai lähelle osuneesta salamaniskusta suuria ylijännitteitä, kun taas invertteriin lähtönapoihin vaihtojännite- puolelle verkosta (AC) tulevat ylijännitepiikit voivat vahingoittaa tai rik- koa kokonaan inverttereiden vaihtojännitepuolta", Munukka selventää.
Ratkaisu on, että invertterit suojataan tulopuolella DC- ja lähtöpuo- lella AC-ylijännitesuojilla.
"Pelkkä varistori inverttereissä piirikortilla ei ole pitkäikäinen ratkai- su. Ylijännitesuojaus säästää inverttereitä merkittävästi vikaantumi- silta ja rikkoontumisilta."
ALASTULOJOHTIMIA TARVITAAN USEAMPI
Alastulojohtimien riittävä määrä on erittäin tärkeää. Käytettäessä standardin vastaisesti vain yhtä tai kahta alastulojohdinta, ne kuu- mentuvat voimakkaasti korkeiden salamavirtojen takia.
Riskinä on myös hengenvaarallinen askeljännite yhden tai kahden alastulopaikan ympärillä maassa, kun jopa 100 kV maadoitusjännite jakautuu epätasaisesti maanpinnassa kohteen ympärillä.
"Mikäli alastulojohtimia on riittävästi, jakaantuu virta tasaisesti joh- timien kesken. Ne eivät kuumene, eivätkä muuta muotoaan. Myös maadoitusjännite jakautuu tasaisesti ja turvallisesti kohteen ympärille."
Johtimien määrällä on merkitystä etenkin sairaaloissa. Salamavir- ran vaikutuksesta johtimen ympärille syntyy sähkömagneettinen kenttä. Jos johtimia on yksi, niin tämä sähkömagneettinen kenttä on erittäin suuri, ja vastaavasti huomattavasti pienempi, jos johtimia on standardin mukaisesti useampia.
"Voimakas kenttä voi vaarantaa esimerkiksi magneettikuvauslait- teiden toiminnan. Johtimien sijoittelu täytyykin harkita tarkkaan,
(yllä) Salamasieppari tuettuna eristävillä tangoilla suojattavaan kohteeseen.
(alla vas.) Kattoikkunoiden salamasuojaus.
(alla oik.) Eristetty salamajohdin on asennettu näkymättömiin julkisivun taakse.
etteivät ne tule liian lähelle laitteita, joita alastulojohtimia ympäröivä sähkömagneettikenttä voisi vahingoittaa."
Salamasuojauksen suunnittelu olisi tehtävä samanaikaisesti arkki- tehti-, sähkö- ja rakennesuunnittelun kanssa, jotta johtimet voidaan asentaa hallitusti ja arkkitehtonisesti oikein tai piilottaa näkymättömiin. "Viime hetken lisäyksillä keskelle julkisivua asennettu johdin ei ole kenenkään etu", Munukka toteaa.
MISTÄ PAIKKA ALASTULOILLE?
Petri Munukka kertoo, että suunnitteluvaiheessa sähkösuunnittelija ottaa kantaa siihen, millainen salamajohdin ja -sieppari tarvitaan. Suunnittelija valitsee tietyt materiaalit ja määrittelee yleisesti alastu- lojohtimien paikat seinillä sekä katolla.
"Salamajohdin voidaan tuoda alas esimerkiksi julkisivuelementin takana mahdollisesti olevan ilmaraon kautta, jolloin ulkosivuseinäs- sä näkyviä johtimia ei tarvita."
Standardin mukaiset eristetyt salamasuojausjohtimet ja alastulot voidaan kaapeloida myös rakennuksen sisäpuolelle ja asentaa paikkoihin, joissa normaaliolosuhteissa oleskelee tai liikkuu ihmisiä.
 46Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu
















































































   44   45   46   47   48