Page 21 - Plaani 4 / 2022
P. 21

    (vas.) Aurinkopaneeleita on sekä kauppakeskuksen ja asuin- talojen katoilla että Lippulaivan pääsisäänkäynnin ulkoseinäl- lä, johon mustat paneelit on integroitu huomaamattomasti.
(kesk.) Lippulaivan energiankäytön hallintaa seurataan ja kehitetään jatkuvasti. Yksi kehityskohteista on sähkön ky- syntäjousto.
(oik.) Lippulaivan lämmitys tuotetaan pääasiassa maalämpö- järjestelmällä, jonka kokonaisteho on 4 000 kilowattia.
(alla) Schneider Electricin suunnittelukanavajohtaja Jan Mattssonin mukaan Lippulaivan energiakokonaisuus tuottaa kassavirtaa aurinkopaneelien sähköntuotosta, kantaverkon taajuusmarkkinaan osallistumisesta sekä kiinteistön energia- tehokkaan toiminnan tuomista säästöistä.
”Akuston älyä päivitettiin uudenlaisilla ohjausalgoritmeilla, jotka mahdollistavat akun laajemman kapasiteetin hyödyntämisen. Sää- tösähkömarkkinoilla luvattu joustoteho on pystyttävä toimittamaan kaikissa olosuhteissa”, Mattsson sanoo.
Jos jakeluverkossa tapahtuu sähkökatko, kytkeytyy Lippulaivan varavoimakone päälle ja varmistaa kriittisten toimintojen sähkön- saannin.
”Sähkökatkojen varalta älykkäässä mikroverkossa on saarekemoo- di, joka alkaa haluttaessa syöttää sähköä akustosta ja optimoida sähkönkäytön energiavirtoja. Lippulaivassa tätä toimintoa ei kuiten- kaan ole ainakaan vielä otettu käyttöön”, Mattsson jatkaa.
GEOENERGIASTA LÄMPÖÄ JA VIILENNYSTÄ
Lippulaivan lämmitys tuotetaan pääasiassa maalämpöjärjestel-
mällä, jonka kokonaisteho on 4 000 kilowattia. Korttelin alle 300 metrin syvyyteen porattujen maalämpökaivojen yhteispituus on yli 50 kilometriä. Kyseessä on tiettävästi suurin kauppakeskukseen rakennettu lämpöpumppujärjestelmä koko Euroopassa.
”Maalämpö kattaa liiketilojen ja asuinrakennusten lämmitystarpees- ta noin 95 prosenttia. Huipputehotarpeiden aikana lämpöä saadaan myös kaukolämpöliittymästä. Varalämmönlähteenä on lisäksi 500 kilowatin sähkökattila”, sanoo Ekelund.
Maalämpöjärjestelmä tuottaa myös viilennystä Lippulaivaan. Kau- pan tilojen kylmälaitteiden lauhdelämpö hyödynnetään maalämpö- kaivoissa, mikä lisää järjestelmän hyötysuhdetta.
Geoenergialaitoksen toteuttanut Adven Oy tarjoaa Lippulaivalle lämmitystä ja jäähdytystä energiapalveluna. Lämmitysjärjestelmää ohjaa kiinteistöautomaatiojärjestelmä.
”Lippulaivan mikroverkko ohjaa tällä hetkellä kiinteistön sähköjär- jestelmää. Siinä on paljon potentiaalia myös lämmitysjärjestelmän ohjaukseen ja sen energiavirtojen optimointiin, kun lämmitysmark- kinat jatkossa kehittyvät. Pian markkinoilla saattaa olla sähkömark- kinoiden kaltaisia lämmönjoustomarkkinoita”, Mattsson toteaa.
KASSAVIRTAA TAAJUUSMARKKINOILTA
Cityconin ja Schneider Electricin teknologiakumppanuus Lippulai- vassa kattaa muun muassa älykkään mikroverkon, kiinteistöauto- maatio- ja palojärjestelmän, kiinteistön digitaalisen käyttöliittymän, automaattisen analytiikan sekä virtakiskot ja sähkönjakelun keskus- komponenttien, mittaroinnin ja kalusteiden laajuudessa. Investoin- nin takaisinmaksuaika on työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän uuden teknologian investointituen myötä viisi vuotta.
”Energiakokonaisuus tuottaa kassavirtaa aurinkopaneelien säh- köntuotosta, kantaverkon taajuusmarkkinaan osallistumisesta
  21Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu

















































































   19   20   21   22   23