Page 33 - Plaani 2 - 2022: Tieto & Turva
P. 33

 sen. Sähkön lisäksi tuotettaisiin myös kaukolämpöä sekä lämpöä ja vetyä teollisuuden tarpeisiin. Suomen markkinoille sähköä tuottava SMR ei kuitenkaan olisi optimaalinen ratkaisu", Tulkki sanoo.
TAVOITTEENA SMR KAUKOLÄMPÖPUOLELLE
EcoSMR:n rinnalla kulkeneessa VTT:n hankkeessa tutkitaan kaukoläm- mön tuotantoon soveltuvan kotimaisen pienydinvoimalan toteuttamista.
Laitoksella voisi olla mahdollisuuksia myös eurooppalaisilla kauko- lämpömarkkinoilla.
"Tiivistetysti sanoen, tavoitteena on suunnitella suomalaiseen kaukolämpöverkkoon soveltuva 50–200 megawatin ydinvoimala," Tulkki pelkistää.
MARKKINOILTA PUUTTUU TUOTE
Kaukolämpöä tuottavan SMR-hankkeen lähtökohtana on se, että SMR-kehittäjien suunnittelupöydällä ei ole tuotetta, joka voisi vastata riittävän hyvin eurooppalaisen kaukolämmön tuottajien tarpeeseen.
"Kysymys kuuluu, että jos ei sopivaa SMR-tuotetta kaukolämmön tuottamiseen ole, niin voitaisiinko sitä ruveta kehittämään omin voimin, ja selvittää kuinka suuri osa laitoksesta voitaisiin valmistaa Suomessa. Esimerkiksi polttoaine tulisi hankkia kansainvälisiltä markkinoilta", Tulkki selventää.
Hänen mukaansa Kiinasta toki löytyy kaukolämmön tuottamiseen
suunnitteluPlaani tähtääviä SMR-projekteja, mutta ne on suunniteltu paikallisen sää-
dösten mukaan ja miljoonakaupunkien tarpeisiin.
Tulkki kertoo, että IAEA:n eli Kansainvälisen atomienergiajärjestön listauksen mukaan erilaisia pienreaktorimalleja on maailmalla suun- nitteilla noin 70 kappaletta.
"Näistä moni on vasta idea-asteella ja osa jääkin pysyvästi suunnittelupöydälle. Voittajiksi selviytyvät ehkä ne, jotka pystyvät nopeimmin tuomaan markkinoille asiakkaiden tarpeita vastaavia ratkaisuja", Tulkki arvelee.
KONKREETTISIA HANKKEITA
Vähäpäästöisiin SMR-reaktoreihin panostetaan monissa maissa. Yhdysvalloissa NuScale Powerin reaktorimoduulille on jo hankittu tyyppihyväksyntä.
"Ruotsissa puolestaan start-up -yhtiö Kärnfull Energi aikoo lanseera- ta markkinoille yhdysvaltalaisen GE Hitachin suunnitteleman sähkö- teholtaan 300 megawatin kiehutusvesireaktorin", Tulkki mainitsee.
Virossa Fermi Energia tutkii vastaavanlaista GE Hitachin SMR- ratkaisua yhdessä Fortumin ja Vattenfallin kanssa. Puolassa SMR kiinnostaa isoja lämpöä paljon kuluttavia teollisuusyrityksiä.
Hankkeet ovat kuitenkin aiesopimusten ja suunnitelmien varassa. Suomessa ainakin Helsingin kaupunki on suunnitellut SMR-ratkai-
  Faktaa
• Pienydinvoimalalla olisi kokoa teollisuusraken- nuksen verran. Pituutta ja leveyttä 40 metriä
ja korkeutta 15 metriä. Voimala voidaan myös sijoittaa pääosiltaan maan alle.
• Reaktori voidaan kuljettaa tuotantopaikalle rekan lavalla.
• Pienydinvoimalaa voidaan käyttää joko sähkön, lämmön tai molempien tuottamiseen.
• Lämmöntuotannossa voimalan on oltava lähellä asutusta, jotta se voidaan kytkeä kaukolämpö- verkkoon ilman lämpöhukkaa.
• Vain sähköä tuottava laitos voi sijaita kauka- na asutuksesta, sillä sähkönsiirrossa matkan pituus on pienempi ongelma kuin lämmönsiir- rossa.
• Kaupunkien kaukolämpöverkkoon tarvittava teho olisi 50–200 megawattia. Määrä voitai- siin tuottaa 1–4 reaktorilla. Vertailun vuoksi: Olkiluoto3:n tuottama sähköteho on 1600 megawattia ja lämpöteho 4 300 MW.
• Suuret, yli tuhannen megawatin ydinvoimalat maksavat 8–10 miljardia euroa. Sähköä tuot- tavan pienreaktorin hinta voisi pyöriä yhdessä miljardissa.
 33Plaani 2 2022 Tieto&Turva







































































   31   32   33   34   35