Page 19 - Plaani 3 / 2022
P. 19

valoPlaani
   (vas.) Parin viime vuoden aikana on valmistunut kolme laajaa suunnitteluohjekokonaisuutta, jotka ohjaavat Helsingin kau- punkiympäristön valaistuksen suunnittelua.
Kuva: Kari Ylitalo / Helsingin kaupungin aineistopankki
(alla) Helsingin kaupungin valaistuspäällikkö Marjut Kauppinen haluaisi nähdä myös yksityisten kiinteistöjen julkisivuvalaistuk- set osana kaupunkiympäristön valaistusta.
”On hienoa, että parin viime vuoden aikana on valmistunut kolme laajaa suunnitteluohjekokonaisuutta, jotka ohjaavat selkeästi Hel- singin kaupunkiympäristön valaistuksen suunnittelua.”
Ulkovalaistuksen suunnitteluohje päivitettiin keväällä 2022. Päivi- tyksessä ratkotaan muun muassa raideliikenteen valaistustarpeita ja -tavoitteita sekä raideliikenteen liittymistä muuhun kaupunkiku- vaan valaistuksen näkökulmasta.
”Ohjeella tavoitellaan yhtenäisiä käytäntöjä eri alojen asiantunti- joiden välille aina asemakaavoittajista liikennesuunnittelijoihin ja maisema-arkkitehdeistä valaistuksen asiantuntijoihin.”
Helsingin häiriövaloselvitys (2021) tarjoaa suunnitteluohjeita ja toimenpide-ehdotuksia ei-toivotun valon välttämiseksi eri alueilla. Julkaisussa on myös kartta kaupungin pimeänä ja hämäränä säily- tettävistä alueista. Selvitys on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se sai vuoden 2022 Kuntatekniikan päivillä kehityshankkeiden kun- niamaininnan. Selvitys on herättänyt myös kansainvälistä huomiota Valaistujen kaupunkien yhdistys LUCI:ssa (Lighting Urban Commu- nity International), johon Helsinki kuuluu.
  painottuu yhä enemmän julkiseen liikenteeseen sekä jalankulkuun ja pyöräilyyn. Muutos on käynnissä kaikilla vanhoilla katualueilla ja ulkovalaistuksen täytyy reagoida siihen ja löytää uusia ratkaisuja valaistuksen toteuttamiseen.”
Kauppinen nostaa esimerkeiksi Mannerheimintien ja Bulevardin, joissa valaistus on ripustettu pääosin ajoratojen ja raitiovaunukisko- jen päälle. Valon tuomista Bulevardin ahtaille pyöräteille hankaloit- tavat katua reunustavat vanhat ja isot puut.
”Bulevardilla ainoa vaihtoehto lisävalon tuomiseen kevyelle liikenteelle on tehdä se kiinteistöjen julkisivuvalaistuksen avulla. Olemme kannus- taneet kiinteistöjä tuomaan hieman lisävaloa ensimmäisen kerroksen julkisivuun. Tämä on ollut katutason yritysten toiveena jo pitkään.”
Kauppinen toivoo, että julkisivuvalaistusta käytettäisiin katuympä- ristöjen elävöittämiseen laajemminkin.
”Haluaisin nähdä myös yksityisten kiinteistöjen julkisivuvalaistukset osana kaupunkiympäristön valaistusta. Työstämme parhaillaan pihojen ja julkisivujen valaistusta koskevaa ohjeistusta, jossa tähän otetaan kantaa.”
TYÖKALUNA UUDET OHJEISTUKSET
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan julkaisemat valaistusoh- jeistukset ovat kaikkien käytettävissä.
19Plaani 3 2022 Valaistus



















































































   17   18   19   20   21