Page 22 - Plaani 4-2020
P. 22

 (oik.) "Vain harva urakoitsija uskaltaa puuttua suunnittelijan suunni- telmiin virheitä havaitessaan, ellei virhe ole perin räikeä tai elleivät he tunne sitä aikaisemman kokemuksensa kautta", Juha Alhainen pohtii.
VARAVOIMALAITTEISTOILLE LISÄSUOJAUKSIA
Varavoimalaitteistojen suunnittelua ja kytkentöjä sekä käyttötilanteita koskevat laskelmat tulee myös toimittaa varmennustarkastukseen, koska kyseessä on vaihtoehtoinen syöttötapa.
"Laskelmiin liittyy toinenkin asia. Varavoimalaitteistoilla on merkittävästi huonompi kyky tuottaa oikosulkuvirtaa kuin normaalilla sähköverkolla. Suunnitteluvaiheessa verkkoon joudutaan ehkä mitoittamaan erilaisia suojalaitteita, kuin mitä normaali verkko vaatii."
Lisäsuojausta tarvitaan joko itse varavoimalaitteistoon tai vastaavasti sähkökeskuksille, jotka syöttävät kuormia varavoimalaitteiston avulla.
NELINAPAISET SYÖTÖNVAIHTOKYTKIMET
Voimalaitos- tai sairaalamaailmassa varavoimalaitteistot pitäisi pystyä ottamaan käyttöön mahdollisimman helposti sähkökatkoksen tullessa. Käytännössä parasta olisi käyttää nelinapaisia syötönvaihtokytkimiä, mitä suunnittelijat eivät aina tiedä tai osaa ottaa huomioon.
Standardin mukaan kiinteistöllä saa olla vain yksi yhdistävä piste, joka yhdistää nolla- ja suojajohtimen eli PE-johtimen. "Syötönvaihtokytkimien avulla sekä normaalin verkon että varavoima- koneen PE- ja N-kytkennät voidaan toteuttaa ennen tätä pistettä, jolloin kytkimen asennosta riippuen, yhdistäminen tapahtuu joko normaalin verkon puolella tai varavoimalaitteistossa."
"Sama ilmiö toistuu, mikäli kohteessa on mahdollisuus varmennettuun sähkönsyöttöön esimerkiksi useiden eri muuntajien kautta. Ellei tätä huomata tehdä, niin varavoimakoneen tai varasyötön käyttö voi aiheut- taa häiriövirtoja."
Sähköturvallisuus- laki vaatii kolmen- laisia tarkastuksia
Teksti: Matti Valli
Sähköalalla on kolmenlaisia lakiin kirjattuja tarkastuksia. Ensimmäinen on sähköurakoitsijan suorittama käyttöönottotarkastus. Urakoitsija tar- kastaa omien asennustensa turvallisuuden ja sen, että asennukset ovat vaatimusten mukaisia ja toimivat kuten on suunniteltu.
"Käyttöönottotarkastus sisältää erilaisia sähköteknisiä mittauksia ja aistinvaraisia tarkastuksia. Tarkastuksesta urakoitsija laatii pöytäkirjan, jossa hän todistaa toimineensa hänelle kuuluvien velvollisuuksien mu- kaan", Sähkötarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Juha Alhainen kertoo.
TASO KIRJAVAA
Alhaisen mukaan sähköurakoitsijoiden suorittamien käyttöönottotarkas- tusten taso on hyvin kirjavaa.
"Tosin monet ymmärtävät, että käyttöönottopöytäkirja on tärkeä juridi- nen asiapaperi, ja toimii varmennuksena myös oman työn laadusta."
"Joidenkin urakoitsijoiden mielenkiinto tai asiaan liittyvä osaaminen on kuitenkin puutteellista. Tarkastukset saatetaan suorittaa puolivillaisella
  Tarkastajilla korkea keski-ikä
SÄTY:n puheenjohtaja Juha Alhainen toimii sähköosaston päällikkönä ja varatoimitusjohtajana Granlund Rovaniemi Oy:ssä. Aikaisemmin hän vastasi toimitusjohtajana perusta- mansa SSEP Finland Oy:n pyörittämisestä. Lokakuussa 2020 yritys fuusioitiin Granlund Rovaniemi Oy:hyn.
Alhainen on taustaltaan pitkän linjan asiantuntija. Hän on opiskel- lut ensin sähkö- ja automaatioasentajaksi, automaatiotekniikan insinööriksi ja viimeksi sähkövoimatekniikan diplomi-insinööriksi.
"Tarkastustoiminnan edellytyksenä on se, että tarkastuksia toimittavalla henkilöllä on kyseisen osa-alueen sähköpätevyys eli käytännössä kokemusta sähköalan työnjohtotehtävistä sekä riittävä koulutus ja suoritettu sähköturvallisuustutkinto. Asentajakoulutuskin riittää, kunhan käytännön työkokemusta on kertynyt tarpeeksi."
Suomessa yksityisellä puolella työskentelee tällä hetkellä 107 tarkastajaa ja tarkastuslaitoksissa noin parikymmentä. Tarkas- tajien keski-ikä on Alhaisen arvion mukaan jo noin 60 vuotta, joten uusiakin tarkastajia tulevaisuudessa tarvitaan sähkötur- vallisuuden ylläpitämiseksi.
22Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu












































































   20   21   22   23   24