Page 44 - Plaani 4-2020
P. 44

"Saatu hyöty perustuu pelkästään siihen, kuinka paljon hän on sijoitta- nut varojaan sähköä tuottavan järjestelmän toteuttamiseen."
Päätöksenteko taloyhtiössä helpottuu. Kun kustannukset maksetaan ja paneelien tuotanto jaetaan osakemäärien suhteessa, niin yhtiökoko- uksessa päätös aurinkovoimalan hankinnasta voidaan tehdä enem- mistöpäätöksenä.
"Niin osakkaat kuin vuokralaisetkin voivat vapaasti valita yhtiön, jonka kanssa he solmivat sähkösopimuksen."
Päätöksentekoa helpottaa sekin, että asukkaiden sähkömittareita ei tarvitse vaihtaa. Tekniikaksi riittää invertteriliitäntä taloyhtiön kiinteistö- mittarin taakse.
OMAA KÄYTTÖÄ EI VEROTETA
Hyvityslaskentajärjestelmässä kiinteistöverkon sisällä käytetystä aurinkosähköstä ei makseta sähköveroa eikä siirtomaksuja, vaikka kiinteistössä tuotettu aurinkosähkö kiertääkin osakkaille verkkoyhtiön taloyhtiömittarin kautta.
"Vielä nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaan verkkoyhtiön mittarin kautta kiertävästä sähköstä tulee maksaa sekä sähkövero että siirtomaksu.
Aurinkopaneeleiden tuotanto vähentää ensin taloyhtiön sähkölaskua ja sii- tä yli menevä aurinkosähkö jaetaan osakkaille omistusosuuksien mukaan.
"Hyvityslaskentajärjestelmästä pitää toki maksaa palvelumaksu ny- kyisten sähkön siirron perusmaksujen päälle, mikä on hyvä huomioida hankinnan kannattavuuden arvioinnin yhteydessä."
Takamittarointi vaih- toehtona
Mikäli IT-pohjaista hyvityslaskentamallia ei olisi saatu aikaan, niin vaihto- ehtona olisi ollut aurinkosähkön takamittarointi.
"Siinä rakennuksen oma sähköntuotanto ja asukkaiden sähkönkulutus erotetaan teknisesti sähköverkkoyhtiön järjestelmästä omaksi systee- mikseen", Karoliina Auvinen kertoo.
Takamittaroidussa talossa on vain yksi taloyhtiön hallinnoima sähkö- liittymä. Taloyhtiö toimii sähkön tuottajana ja myyjänä, joka toimittaa asukkaille sekä itse tuotettua että ulkopuolelta hankittua sähköä.
"Asukkaat eivät ole sopimussuhteessa sähkön myynti- ja verkkoyhtiöi- hin, vaan sähkölasku tulee taloyhtiöltä."
Valmiissa talossa takamittarointia koskevan päätöksen tekeminen edel- lyttäisi osakkaiden yksimielistä päätöstä.
"EU:n kuluttaja- ja kilpailutussäännösten mukaan asukkaalla on aina oikeus ostaa sähköä haluamaltaan sähköyhtiöltä, mikä oikeus takamit- tauksessa poistuu."
"Tosin sanoen, yksittäisen asukkaan oikeus kilpailuttamiseen on niin vahva, että asukas voi irrottautua takamittauksesta milloin haluaa. Näin ollen taloyhtiön omiin mittareihin siirtymistä ei voisi pitää pysyvänä järjestelynä taloyhtiössä."
Alan toimijat kuten paneelikauppiaat ovat markkinoineet takamittaus- mallia taloyhtiöille ja gryndereille.
"Taloyhtiöissä yksimielisen päätöksen tekeminen on osoittautunut kuitenkin haastavaksi, eivätkä siitä ole innostuneet myöskään grynderit, jotka halusivat jättää valinnan asukkaille."
Karoliina Auvisen mukaan takamittauskohteita on toteutettu enemmän- kin, esimerkiksi VVO:lla, mutta niitä puretaan pois aika nopealla vauhdil- la. Ratkaisuja on asennettu myös joihinkin liike- ja kiinteistöyhtiöihin.
      44Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu
 FinSolar-hanke pohjusti muu- tosta
Karoliina Auvinen toimi vuosina 2017-2019 FinSolar aurinkosähköä taloyhtiöihin -hankkeen vetäjänä Aalto-yliopistossa. Nyt käyttöönotettava aurinkosähkön hyvityslaskentajärjestelmä on sen merkittävin saavutus.
"FinSolar-hankkeessa hyvityslaskentamallia kokeiltiin laajassa yhteistyössä verkkoyhtiöiden, viranomaisten, tutkijoiden ja taloyhtiöiden asuk- kaiden kanssa", Auvinen sanoo.
"Mallin toiminta saatiin todistettua käytännössä kaikista epäilyistä huolimatta. Ilman kokeilua tätä evidenssiä ei olisi ollut käytettävissä."
iStockphoto









































































   42   43   44   45   46