Page 43 - Plaani 4-2020
P. 43

suunnitteluPlaani
    lämpöpumppuja sekä sähköautojen latauspisteitä ja myöhemmin myös akustoja", Auvinen sanoo.
SÄHKÖSUUNNITTELIJAT POIS PAITSIOSTA
Tähän saakka paneelihankkeet eivät ole sähkösuunnittelijoiden käsiä paljoakaan lämmittäneet.
Talokeskuksen asiakkuusjohtaja Markku Hyvärinen toteaa, että aurinkovoimalahankkeissa sähkösuunnittelijaa on tähän saakka tarvittu lähinnä vain joidenkin liityntäpisteiden määrittämiseen. Hyvityslaskentajärjestelmä voi kuitenkin johtaa hankkeiden ja töiden lisääntymiseen.
"Jos paneelit asennetaan esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä ja ne kytketään yhteen kiinteistön muiden energiajärjestelmien kanssa, niin silloin sähkösuunnittelijaa kyllä tarvitaan", Hyvärinen sanoo.
Hän arvelee, että hyvityslaskentamalli edellyttää sähkösuunnittelijoilta yhteistyötä verkkoyhtiöiden suuntaan, jotta järjestelmät voidaan mitoit- taa kohteen kuormituksen mukaan.
"Taloyhtiön osakas tuntee oman tehotarpeensa ja sähkön kokonais- kulutuksen, mutta vain energiayhtiöllä on tiedossaan koko asunto- osakeyhtiön vaatima kokonaisteho ja sen käyttäytyminen. Tämä tieto on heiltä saatava."
(vas.) "Hyvityslaskentamallissa osakkaan sähkölasku pohjautuu tosiasiallisen sähkön kulutuksen ja paneeleiden tuotosta saadun hyötyosan erotukseen", Karoliina Auvinen sanoo.
"Suunnittelijan ammattitaitoa tarvitaan myös silloin, kun systeemin opti- moimiseksi pohditaan paneeleiden sijoittamista ja verkon kapasiteettia", Hyvärinen toteaa.
ENERGIAYHTEISÖT ISOSSA ROOLISSA
Energiayhteisöistä ja hyvityslaskennasta on tarkoitus säätää sähkön- toimitusten selvityksestä ja mittauksesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa – mittausasetus (VNA 66/2009).
"Ehdotus asetusmuutoksesta pyritään saamaan valtioneuvoston käsit- telyyn tämän vuoden aikana", toteaa erityisasiantuntija Kanerva Sunila TEM:n energiaosastolta.
Energiayhteisö käsitteenä on sisällytetty sekä EU:n uusiutuvan energian direktiiviin että sähkömarkkinadirektiiviin.
"Asetusmuutoksen jälkeen sähkön pientuottajat kuten taloyhtiöt voivat organisoitua energiayhteisöiksi, joiden pientuotannolla korvataan energiayhtiöiden tuottamaa sähköä", Karoliina Auvinen selvittää. Lisäksi sähköautojen tai aurinkosähköjärjestelmän akuilla voidaan tasata verkon jännitevaihteluja ja kulutushuippuja.”
"Energiayhteisöjä määrittävä mittalaiteasetus koskee taloyhtiöiden lisäksi kaikkia, joilla on oma kiinteistöverkko, kuten useita kauppakes- kuksia ja yrityspuistoja. Toisin sanoen oman verkkonsa sisällä ne voivat hyödyntää täysimittaisesti tuottamaansa uusiutuvaa energiaa", Auvinen sanoo.
FINGRIDIN DATAHUB LASKEE HYVITYKSET
Hyvityslaskentajärjestelmä on täysin suomalainen ja maailmassa ainutlaatuinen luomus, jossa osakkaan saama hyvitys täsmäytetään tunnin tarkkuudella Fingridin ylläpitämässä datahub-tiedonvaihtojärjes- telmässä.
Tiedonvaihtojärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2023 alusta. Sinne tallennetaan tietoja Suomen 3,7 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta.
"Sitä ennen verkkoyhtiöt voivat tarjota asiakkailleen tätä palvelua heti, kun asian mahdollistava asetus astuu voimaan."
SUHTEESSA OSAKEOMISTUKSEEN
Kun taloyhtiö tekee päätöksen voimalan rakentamisesta, niin osakkaat kustantavat paneeleiden ja järjestelmän toteuttamisen samassa suh- teessa kuin he omistavat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiössä osakkeita.
"Jos joku omistaa kymmenesosan kiinteistöstä, niin hänen maksuosuu- tensa on kymmenen prosenttia," Auvinen selventää.
Hyödyt osakkaiden kesken jaetaan samassa suhteessa. Paneelien tuotosta kymmenen prosentin osuuden omistava osakas saa kymme- nesosan paneelien tuotannosta.
"Osakkaan sähkölasku pohjautuu tosiasiallisen sähkön kulutuksen ja paneeleiden tuotosta saadun hyötyosan erotukseen.
MAKSAJA HYÖTYY
Osakkaan aurinkosähkön käytöstä saama hyöty ei siis ole suhteessa tämän käyttämän sähkön määrään.
43Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu







































































   41   42   43   44   45