Page 5 - Plaani 4-2020
P. 5

pääkirjoitusPlaani
  Digitaalinen kaksonen tuo tehok- kuutta, mutta...
On tammikuu vuonna 2030. Suomen Maankäyttö- ja rakennus- lain (MRL) uudistuksen yhteydessä maanlaajuista rakennus- tietokantaa varten perustetun Digiviraston tietojärjestelmässä on uudenvuoden aattona tapahtunut tietomurto. Digiviraston järjestelmään on kerätty vuodesta 2020 lähtien valmistuneiden talojen digitaaliset kaksoset (digital twin). Tietomurtaja on saa- nut vietyä runsaan 400 asuinrakennuksen ja 11 sairaalan digitaaliset materiaali- ja laitesisällöt sekä ohjelmointi- ja huoltotarvetiedot.
Varastettuja tietoja apuna käyttäen on hakkeroitu alun perin heikosti suojatun ja rakennusvaiheessa vesivaurion rikkoman Helsingin korkeimman tornitalon rakennusautomaatiojärjestel- mä. Sama järjestelmä on samoine salasanoineen ja ohjel- mointeineen ollut käytössä viereisessä kauppakeskuksessa. Rakennusten ovet sekä ajorampit ovat nyt takalukossa, eikä niitä saa auki sisältä tai ulkoa.
Rakennusautomaatiojärjestelmä on muutettu kaappaajan mää- rityksiin ja rakennukset digitaalisesti eristetty ympäristöstään. Yli kolmetuhatta asukasta ja kauppakeskusasiakasta on luk- kojen takana. Tilojen sisäverkot on laitettu häiriötilaan, eivätkä puhelinverkot paikallishäirinnän vuoksi ole toiminnassa.
Paloilmoitinjärjestelmä on eristetty Pelastuslaitoksen verkosta. Ei ole mitään tapaa kommunikoida panttivankeina olevien
ihmisten kanssa. Helsingin pormestari on saanut uhkauskirjeen hakkereilta. Maksakaa 8 miljardia euroa huomiseen mennessä tai me aiheutamme rakennuksissa automaatiojärjestelmän alulle panemia oikosulkuja ja rakennuspaloja. Ihmiset palavat elävältä. Sitten jatkamme samaa sairaaloissa.
Tarina on SciFiä ja voisi olla suomalaisen James Bond -elokuvan traileri. Taannoinen Psykoterapiakeskus Vastaa- mon tietomurto kuitenkin herätti monet ikuisesta digiunesta. Paljon voi mennä pieleen, kun tähdet sattuvat kohdalleen. Olemme halunneet nopeaa digitalisointia ja prosessien uudistamista sähköisiksi. Mutta onko tietoturvaa ajateltu kaikista näkökulmista? Ja onko mahdolliset aukot osattu täyttää?
Sanotaan että roistot ovat aina kaksi askelta edellä. Jos suunnittelussa liikaa kiirehditään, eikä väärinkäytön näkökul- maa osata tai muisteta riittävän kattavasti huomioida, voi olla, että etumatka on paljon pidempi. Vastaamon tapauksessa kävi myös ilmi, ettei Suomen lainsäädäntö ole riittävällä tasolla tietovarkauksien tai tietohäirinnän estämiseen. Ja sitten oli vielä se pikkujuttu, että oliko muistettu vaihtaa salasana...
Markku Säkö Päätoimittaja
  5Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu
Kari Kuosman sähkögrilli























































































   3   4   5   6   7