Page 35 - Plaani 4 - 2021
P. 35

 Sitowise on tehnyt Kymenlaak- son keskussairaalan G-osasta digitaalisen mallin, jonka avulla rakennuksessa pääsee kul- kemaan virtuaalisesti. Mallit tehdään uusimmalla pelimoot- toritekniikalla, joka mahdollistaa saumattomasti virtuaalitodelli- suuden (VR), lisätyn todellisuu- den (AR) ja yhdistetyn todelli- suuden (MR) tuottamisen. Esit- telymallista saa helposti luotua myös muuta havainnemateriaa- lia, kuten videoita, 360-videoita ja erilaisia havainnekuvia.
”Tämä on tarpeen paitsi valtakunnan verkon sähkökatkosten niin myös sähkönjakelun huoltotoimenpiteiden vuoksi. Jos toisessa muuntopiirissä on vika tai tarvitaan huoltotoimenpiteitä, niin jakelu pystytään turvaamaan toisella muuntopiirillä. Telepuolella datakes- kuksien sähkönjakelu on myös varmennettu kahdesta varavoima- koneesta ja UPS-järjestelmästä. Näihin on panostettu toiminnan kriittisyyden vuoksi.”
OIKEA-AIKAINEN LÄHTÖTIETOTARPEIDEN KARTOITUS TÄRKEÄÄ
Sähkösuunnittelussa sairaalahankkeet ovat oma erikoisalansa, jossa kokemus on valttia. Oma suunnitteluala on hallittava koko- naisvaltaisesti ja hyötyä on siitäkin, jos osaa ennakoida ja tunnistaa muiden suunnittelualojen erityisvaatimuksia. On osattava ottaa huomioon laajan käyttäjäkunnan moninaiset tarpeet ja ymmärrettä- vä ainakin pääosin se, mitä sairaalakiinteistössä tapahtuu.
”Suunnittelu tapahtuu aina lähtötietojen perusteella. Tietyt asiat ovat niin sanottua normisähkösuunnittelua, mutta tällainen kohde räätälöidään tilaajan tarpeiden mukaan. Oman suunnittelualan lähtötietojen saaminen oikea-aikaisesti on aina projekteissa haaste. Ilman niitä suunnittelu ei etene jouhevasti”, Rantala toteaa.
”Tässä projektissa Kymsotella oli asiantunteva organisaatio hoita- massa lähtötietotarpeiden kartoittamista. Niin sähkösuunnittelun kuin muidenkin suunnittelualojen osalta olennaista on se, onko kysymykset osattu esittää oikein, ovatko ne oikeita ja ymmärre- täänkö vastaus oikealla tavalla. Ihmiset ymmärtävät kysymykset ja vastaukset kuitenkin omaan taustaansa peilaten. Haasteena on, että peilikuva saataisiin asian mukaan, eikä henkilön mukaan. Selkeät lähtötiedot ovat tarpeen myös siksi, että suunnittelussa mukana olevalta nuoremmalta sukupolvelta saattaa vielä puuttua kokemusta asioiden intuitiiviseen hoitamiseen.”
Sitowisella hankkeen kiireisimmissä vaiheissa suunnitelmia on tehty kahdeksan sähkösuunnittelijan voimin. Toimeksiannon mukaisesti sairaalan talotekniikkaa suunnitellaan yhteistyössä saman yrityksen sairaalakiinteistöihin erikoistuneiden LVI- ja rakennusautomaatio- suunnittelijoiden kanssa.
HAASTAVAT TATE-TEKNIIKAN TILARATKAISUT
Rantalan mukaan Kymenlaakson keskussairaalan talotekniikan suunnittelussa suurin palapeli on ollut löytää sopivat tekniikkatilat kaikille TATE-järjestelmien (sähkö, tele ja LVIA) keskuksille ja lait- teistoille huonetiloina ja komeroina. Huolellista suunnittelua vaativat myös järjestelmien siirtoteiden, kuten hyllyjen ja kanavien, tarvitse- mat tilat jakeluun kerroksien alakatoissa ja kuilutilat pystysuunnas- sa tarvittavia yhteyksiä varten.
”Uudisrakennuskohteissa tilaohjelmat lyödään lukkoon usein jo ennen tekniikkasuunnittelijoiden kilpailutusta. Jos TATE-tiloja puut- tuu tilaohjelmasta arvioidun tarpeen mukaisina, niin ongelmia on odotettavissa. Sairaaloissa käytävät ovat leveitä, niiden suhteen ei yleensä ole vaikeuksia, mutta jos tilaohjelmasta puuttuvat vara- ukset tekniikkatiloille, alkaa kaikkien tahojen kilpalaulanta. Tällöin puuttuvien sähkö-, tele- tai LVI-tekniikkatilojen sijoittamisessa suunnittelijan täytyy käyttää hyvää luovuutta.”
”Kaikkien osapuolten tavoitteena on tietenkin saada sairaalasta mahdollisimman hyvä ja toimiva kokonaisuus. Tunnistan myös arkkitehdin rakennustaiteelliset näkemykset ja pyrin niitä tukemaan omalla suunnittelullani”, Rantala kertoo.
”Peruskorjauksissa on sitten omat haasteensa. Kymenlaakson kes- kussairaalan vanhan 60-luvulla rakennetun osan perusinfra ei oikein sovellu tämän päivän vaatimuksiin, joten kun suunnittelu etenee tähän vaiheeseen, saamme taas käyttää asiantuntemustamme tila- asioiden ratkomiseen.”
Rantala muistuttaa, että teknisten tilojen sijoittamisessa pitää huomioida myös huollon tarpeet. Henkilöturvallisuuden kannalta on oleellista, ettei tiloissa tarvitse kontata tai ryömiä.
VÄRILÄMPÖTILA OLEELLISTA SAIRAALAVALAISTUKSESSA
Kymenlaakson keskussairaalan talotekniikassa energiansäästöasi-
(vas.) Käytävä-, aula- ja odotustilojen harkittuja valaistusratkaisuja. (alla) Äitiyspoliklinikan odotustilat.
  35Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu


















































































   33   34   35   36   37