Page 36 - Plaani 4 - 2021
P. 36

    oita on ratkottu lähinnä ilmanvaihdon osalta. Valaistus hoidetaan le- divalaisimilla, joten niiden osalta ei energiankulutusta voi tehostaa.
”Energiatavoitteiden osalta agendan ydin on se, että sairaala toimii. Tavoitteena ei ole energian säästö, vaan henkien säästö. Muuten valaistusratkaisuissa pitää huomioida erityisesti valai- simien tekniikka, ohjattavuus ja värintoistokyky. Leikkaussaleissa tarvitaan toiminnan tarpeiden mukaisia värilämpötilaohjattavia valaisimia, jotka ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia valaisimia kuin esimerkiksi käytävä- ja aulatiloissa. Sairaalassa on paljon sellaisia tiloja, joissa valaistustasoissa on vaihtelevuutta. Pitää esimerkiksi saada yleisvalaistus lähes pimeäksi, mutta silti valoa kohdistettua oikeaan paikkaan. Käytävä-, aula- ja odotustilojen viihtyisyyteen voidaan vaikuttaa valaistuksella ja sähkösuunnit- telijan on kyettävä esittämään arkkitehdin näkemyksen mukaisia valaisinvaihtoehtoja”, Rantala kertoo.
Langattomat ratkaisut lisääntyvät rakennusten sähköistyksessä. Jari Rantalan mielestä erityisesti vaativissa rakennushankkeissa, kuten sairaaloissa, langattomien järjestelmien hyödyt ja mahdolliset riskit kannattaa aina punnita huolellisesti. Langattomat toimivat radiotaajuuksilla, joten ne saattavat olla häiriöherkempiä. Samoin järjestelmän virransaanti pitää huomioida kaikissa tilanteissa.
KONSULTTI TILAAJAN EDUSTAJANA
Rantalan mukaan yhteistyö hankkeen eri osapuolien välillä on sujunut asiallisesti. Oman roolinsa hän näkee vahvasti tilaajan edustajana.
”Ratkaisut suunnitellaan ja tehdään tilaajan edun mukaisesti. Myös jo kohteen tehdyissä urakoissa sähkövalvoja on ollut asiantunteva ja yhteistyö hänen kanssaan on toiminut saumattomasti. Koronati- lanne on tuonut mukanaan enemmän etäkokouksia, mutta asioiden
käsittely on sujunut hyvin eli samoin kuin aikaisemminkin. Etäko- kouksessa vapaamuotoisempi kanssakäyminen jää vähemmälle, mutta tärkeintä on saada asiat ratkaistua hyvässä vuorovaikutuk- sessa eri osapuolien kanssa.”
(yllä vas.) Kymenlaakson keskussairaalan uusi sairaalaosa otettiin käyttöön syksyllä 2020.
(yllä oik.) Kymenlaakson keskussairaalaan saatiin myös uudet leikkaustilat. Kuvassa heräämötila.
(alla) Uusi keskussairaala on potilashuoneita myöten muuntau- tumiskykyinen potilaan tarpeiden mukaan. Kuvassa tarkkailutila.
   36Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu
























































































   34   35   36   37   38