Page 51 - Plaani 1 - 2021
P. 51

 uutisetPlaani
  Uusi valaistuskonsepti työympäristöihin
Tridonic, iGuzzini, Fagerhult ja Zumtobel ovat tehneet viimeiset kolme vuotta yhteistyötä Kööpenhaminan Aalborgin yliopiston kanssa Double Dynamic Lighting (DDL) -valaistuskonseptin kehittämiseksi ja sen vali- doimiseksi tieteellisesti. Rethinking Light oli ajatus, joka innosti valais- tusalan johtavia yrityksiä yhdistämään voimansa tukeakseen yliopiston uutta dynaamisen valaistuksen perustutkimusta.
Valaistuksen suunnittelun ja teknologian käytön uusi lähestymistapa on DDL-hankkeen keskiössä. Professori Ellen Kathrine Hansenin johtama tutkimus avaa arkkitehdeille ja valaistusasiantuntijoille uuden ulottuvuu- den yksilöllisten tarpeiden ja erilaisien työvaatimusten tukemiseen.
DDL-tutkimushanke asettaa suuntaviivat työpaikkojen miellyttävään va- laistukseen yhdistämällä suoran ja hajanaisen dynaamisen päivänvalon ja keinovalon. DDL:n uudella lähestymistavalla on myönteinen vaikutus koettuun ilmapiiriin, visuaaliseen mukavuuteen ja työhön sitoutumi- seen. Tulokset osoittavat, että uusia sensori- ja valaistusteknologioita voidaan käyttää ihmisten tarpeisiin. Projektiryhmä tuotti ehdotuksia valaistustilanteista, jotka perustuivat päivänvalon luonnolliseen kulkuun ja nykyiseen pilvisyystilanteeseen.
Hankkeessa tarkastellaan dynaamisen valaistusympäristön tilaolosuh- teita ja niiden vaikutusta käyttäjien hyvinvointiin. Käytännön suunnit- teluohjeita kehitetään, testataan ja toteutetaan useiden tutkimusten yhteydessä. Tätä työtä tehdään olemassa olevissa työympäristöissä dynaamisella valolla, Aalborgin yliopiston valaistuslaboratorioissa ja interaktiivisissa kolmiulotteisissa tietokonemalleissa.
Kenttätutkimuksen tulokset osoittavat, että dynaamiset valoasetukset on mahdollista määritellä päivänvalon dynamiikan perusteella suoran ja ympäröivän yleisvalaistuksen yhdistelmällä. DDL:n validoitiin vaikuttavan positiivisesti koettuun ilmapiiriin, visuaaliseen mukavuuteen ja työhön sitoutumiseen staattiseen valaistukseen verrattuna. Yleisesti vahvis- tettiin, että työalueelle suunnatun valaistuksen sekä pilvisyystilanteen
ja mitatun luonnonvalon valaistusvoimakkuuden suhteen mukautuvan ympäröivän yleisvalaistuksen yhdistelmä oli parempi kuin tavallinen staattinen ympäröivä valaistus.
Haastatteluvastausten analyysi paljastaa, että dynaamisten ja staattisten valaistusjaksojen välillä on suuri ero havaitussa visuaalisessa mukavuu- dessa. Työskentely valaistujen vyöhykkeiden sekä suunnatun ja epä- suoran valaistuskomponentin että epätasaisen valonjakauman kanssa mahdollistaa erinomaisen visuaalisen mukavuuden saavuttamisen. Valaistusalan yhteistyökumppanit lisäsivät käytännön sovellusosaamista ja työskentelivät tiiviissä yhteistyössä yliopiston kanssa.
Professori Ellen Kathrine Hansen, arkkitehtuurin, muotoilun ja mediatek- niikan laitoksen valaistussuunnittelun johtaja, sanoo tutkimuksesta
näin: "Tutkimuksen tavoitteena on soveltaa innovatiivista menetelmien yhdistelmää kokonaisvaltaisen lähestymistavan luomiseksi valaistus- suunnitteluun, joka voi sitten toimia valaistusteollisuuden laatusinettinä. Suunnitteluprosessin perustana on biologisten, esteettisten ja toiminnal- listen näkökohtien yhdistelmä."
www.fagerhult.com/fi/osaamiskeskus/double-dynamic-lighting/
 Purson SNEP Mode CT – teollisuusvalai- sin jopa 20 metrin korkeuteen
Purson uusi Mode CT täyttää kaikki teollisuusvalaisimelle asetetut vaa- timukset: sen tukeva alumiinirunko kestää likaa, kuumuutta sekä tärinää ja on silti huoltovapaa. Se on energia- ja kustannustehokas valaisin, jonka voi asentaa jopa 20 metrin korkeuteen helposti ja nopeasti. Mode CT valaisee tehokkaasti ja laadukkaasti esimerkiksi teolliset tilat, korkeat logistiikka-, halli- ja varastotilat, jäähallit ja sisäurheilutilat. Mode CT täyttää jäähallien J1-valaistusluokan vaatimukset.
Mode CT:ssä on monipuoliset kytkentävaihtoehdot. Valaisin asenne- taan Mode-kiinnikeratkaisuin, ja siinä on ketjutettava liitosmahdollisuus kytkentärimaan. Värilämpötilavaihtoehtoja ovat 4000 K ja 5000 K ja valotehokkuus on jopa 152 lm/W.
Mode CT on saatavissa kahdessa eri vakiopituudessa (615 mm ja 1180 mm) ja sen runko on väriltään valkoinen.
www.purso.fi/valaistus
   SylFlat – nyt 50 000 tuntia
Sylflat on laaja mallisto laadukkaasti viimeisteltyjä pyöreitä erittäin ma- talia led-paneeleja uppoasennukseen 50 000 tunnin eliniällä. Valaisimilla voidaan korvata helposti perinteiset pienoisloistelamppualasvalot. Sylflatissä on suomalaista asennustapaa helpottava ketjutettava liitin MMJ-käyttöön, joten asennus on erittäin helppoa ja nopeaa. Toimitus sisältää himmennettävän led-ohjaimen.
www.sylvania.fi
 51Plaani 1 2021 Rakennuttaminen














































































   49   50   51   52   53