Sähkösuunnittelijat NSS ry:n hallitus myönsi 27.8. elokuun lopussa eläkkeelle siirtyvälle entiselle toimitusjohtaja Risto Hiltuselle yhdistyksen kultaisen jäsenmerkin tunnustuksena yhdistyksen hyväksi suoritetusta pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä.

Hiltusen vuonna 2007 alkaneella toimitusjohtajakaudella yhdistyksen toiminta on monin tavoin kasvanut ja vakiintunut: koulutustoiminta on ollut vireää, erilaisia tapahtumia on järjestetty huomattava määrä, jäsenmäärä on noussut ja myös nuoria suunnittelijoita on saatu mukaan toimintaan. Hiltunen on tullut sähköalalla tunnetuksi luotettavana ja asiantuntevana keskustelukumppanina.

NSS ry toivottaa Risto Hiltuselle mitä mainiointa jatkoa ja vireitä eläkepäiviä!

Juha risto markku

 

Risto Hiltuselle (kesk.) NSS:n kultaisen jäsenmerkin luovuttivat yhdistyksen puheenjohtaja Juha Kiviniemi (vas.) ja toukokuussa Hiltusen seuraajana aloittanut toimitusjohtaja Markku Säkö (oik.).

Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun kohteena ovat 15.8.2017 – 15.10.2019 välisenä aikana valmistuneet kohteet. Voittajat nimetään sekä sisävalaistuksessa että ulkovalaistuksessa.
Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.
Kilpailuun voivat osallistua kohteen toteutukseen osallistuneet rakennuttajat, suunnittelijat, urakoitsijat ja valaistuslaitteiden toimittajat. Kilpailuun osallistuvat kohteet on esitettävä viimeistään 15.10.2019 klo 16.00. Kilpailun tulos julkistetaan 5.2. Jyväskylässä SähköValoTele 2020 -messuilla.
Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat tässä linkissä.

Kiitos kaikille osallistuneille ja erityiskiitos kisan sponsorille Helvarille!
Tulokset:
SCR lyöntipeli ilman tasoituksia 18 lp
1. Tommi Savolainen (AG) 75
2. Antti Neuvonen (PGH) 80
3. Mikko Helminen (NRG) 83
 
PB lyöntipeli tasoituksin miehet 18 lp
1. Joose Himanen (GT) 41
2. Jonne Järvinen (Kurk) 38
3. Tommi Savolainen (AG) 35
 
PB lyöntipeli tasoituksin naiset 18 lp
1. Carola Meckelborg (PGC) 28
 
Lähimmäs lippua väylä 9        
Tommi Savolainen 3,77 m
 
Pisin draivi väylä 12
Tommi Savolainen 235 m
 
Onnittelut voittajille!

Hyvinvointia sähköllä -visioseminaari kokosi Tiedekeskus Heurekassaan ennätysmäärän yritysjohtoa, asiantuntijoita ja vaikuttajia. Tämänvuotista teemaa ”Sähköllä hiilettömään tulevaisuuteen” taustoitettiin esityksillä, jotka avasivat laaja-alaisen näkymän tulevaisuuteen.

Iltapäivän aiheita olivat muun muassa ilmastonmuutos vaikutusmekanismeineen, tulevaisuuden energiajärjestelmä sekä uuden teknologian tuomat muutokset ihmisten jokapäiväiseen elämään. Lisäksi kuultiin käytännön esimerkkejä teoista, joilla sähköala luo jo tänään pohjaa entistä toimivammalle yhteiskunnalle ja hyvinvoinnille.

Kiitämme seminaarin esiintyjiä, yleisöä ja kaikkia järjestelyihin osallistuneita onnistuneesta tapahtumasta.

http://www.hyvinvointiasahkolla.fi/

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n hallitus valitsi eilen 27.3. kokouksessaan Markku Säkön yhdistyksen uudeksi toimitusjohtajaksi.


KTM Markku Säkö on toiminut aiemmin pitkään Rexel Finland Oy:n toimitusjohtajana. Hän tuntee hyvin alan järjestökentän toimittuaan Sähköteknisen Kaupan Liiton hallituksen varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana sekä Teknisen Kaupan ja Palvelujen yhdistyksen hallituksessa.


Markku Säkö mainitsee tärkeimmiksi tehtävikseen yhteistyön lisäämisen eri toimijoiden välillä sekä sähkösuunnittelun arvostuksen kasvattamisen rakentamisalalla.


”Odotan innolla, että pääsen työskentelemään talotekniikan arvoketjun keskeisten toimijoiden, rakennuttajien, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja teknisen kaupan kanssa ja kehittämään yhteisiä toimintaprosesseja koko alaa hyödyttävällä tavalla”, Säkö toteaa.


Markku Säkö aloittaa tehtävässä 1.5.2019. Nykyinen toimitusjohtaja Risto Hiltunen jatkaa yhdistyksen erityistehtävissä elokuun loppuun saakka, jonka jälkeen hän siirtyy eläkkeelle.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ja Sähkösuunnittelijat NSS:n jäsenistöjensä keskuudessa toteuttaman suhdannetiedustelun mukaan usko rakentamisen myönteiseen kehitykseen on edelleen heikentynyt syksystä.
Erityisesti sähkösuunnittelijoiden odotukset ovat syksyisiä heikommat kaikilla rakentamisen osa-alueilla. Sähköurakoitsijat uskovat korjausrakentamisen kasvuun. Lue koko raportti.

Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailu on avattu ja mukaan voi ilmoittaa 15.8.2017 – 15.8.2019 välisenä aikana valmistuneita kohteita. Voittajat nimetään sekä sisävalaistuksessa että ulkovalaistuksessa.
Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille.

Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Kilpailuun voivat osallistua kohteen toteutukseen osallistuneet rakennuttajat, suunnittelijat, urakoitsijat ja valaistuslaitteiden toimittajat. Kilpailuun osallistuvat kohteet on esitettävä viimeistään 15.8.2019 klo 16.00.
Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat tässä linkissä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syysvuosikokouksessa 15.11. päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle puheenjohtaja sekä seuraavan toimintakauden hallitus.

Vuoden 2019 aikana yhdistykselle palkataan uusi toimitusjohtaja. Nykyinen toimitusjohtaja Risto Hiltunen työskentelee elokuun loppuun saakka.
Hallitus päivittää yhdistyksen strategian ja vision vastaamaan lähivuosien tavoitteita yhdessä toimitusjohtajan kanssa. Jäsenistö pääsee vaikuttamaan strategiaan toteutettavan jäsenkyselyn kautta.

Hallitus jatkaa tänä vuonna aloitettua työryhmäpohjaista työskentelyä, jossa painopistealueita ovat jäsenten edunvalvonnan tehostaminen, ammatinkuvan kirkastaminen, uusien kehityshankkeiden ja toimintaympäristön muutosten kartoittaminen, viestinnän kehittäminen sekä aktiivisen koulutustoiminnan järjestäminen.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ja Sähkösuunnittelijat NSS:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan usko rakentamisen kehitykseen on heikentynyt keväästä. Molempien vastaajaryhmien odotukset uudisrakentamisen osalta ovat heikentyneet, vain korjausrakentamisen odotetaan edelleen kasvavan.

Tiedustelu lähetettiin syyskuussa 2018 NSS:n ja STUL:n jäsenrekisteristä 1639:lle sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle yritykselle. Tiedusteluun vastasi kaikkiaan 227 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 206 ja sähkösuunnittelijoita 21. Vastausprosentiksi sähköurakoitsijoiden osalta muodostui 13 ja sähkösuunnittelijoiden osalta vastausprosentti oli 26.

Vuoden 2018 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella toimistotilan työpisteen valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2018 -palkinnon saajaksi valittiin Antti Keskisen ja Juho Pasilan työ ”Hocus Focus”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK ry:n lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Juri Karisen ehdotus ”Tyyni”. Palkinnot jaetaan muotoilun, arkkitehtuurin ja tilasuunnittelun Habitare Pro -ammattilaistapahtumassa Messukeskuksessa 12.9.2018. Lue koko tiedote tästä.

Helsinkiläinen Insinööritoimisto Stacon Oy on valittu vuoden sähkösuunnittelijaksi. Valinta julkistettiin 29.8. Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa Suomalaisella Klubilla. Tunnustuksen vastaanottivat toimitusjohtaja Kalevi Hämäläinen ja varatoimitusjohtaja Jonne Järvinen.

Insinööritoimisto Stacon perustettiin vuonna 1992 jatkamaan osaltaan konkurssiin menneen Kupari & Uustalo Oy / Sähkötekninen insinööritoimisto toimintaa. Yli neljänkymmenen vuoden uran sähkösuunnittelijana tehnyt Hämäläinen vastasi jo tuolloin painopistealueeksi valittujen julkisten kohteiden - kuten ministeriöiden, museoiden, koulujen, päiväkotien ja toimistorakennusten – taloteknisten järjestelmien suunnittelusta. Yrityksen liikevaihto on ollut viime vuosina 1,2-1,3 miljoonaa euroa vuodessa ja sillä on 15 työntekijää. Stacon hankki muutama vuosi sitten Pohjois-Helsingin Pukinmäestä uudet tilat, joihin mahtuisi väkeä paljon nykyistä henkilöstöä enemmänkin.

Rakentamisen suunnittelijapätevyydet on uudistettu 2014 voimaan tulleen uuden Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Myös sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmä on uusiutunut. Vuoden 2016 alusta lähtien on myönnetty uuden järjestelmän mukaisia pätevyyksiä. Pätevyysrekisteri löytyy osoitteesta www.sähkösuunnittelu.fi.

Yhdeksättä kertaa järjestettävän Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä on suunnitella työpisteen valaisin nykyaikaiseen toimistotilaan.

Toimistotilojen työpisteiden valaistukseen kaivataan uusia ratkaisuja. Valaistus on osa työergonomiaa. Se vaikuttaa työntekijän vireystilaan ja viihtyvyyteen, ja siten myös työn tuottavuuteen. Hyvä työpistevalaistus ottaa huomioon työntekijän yksilölliset tarpeet ja on muunneltavissa näiden tarpeiden muuttuessa.

Yritysten toimitilat ovat muuttuneet työelämän murroksen myötä. Työpisteet ovat siirtyneet toimistohuoneista avarammille työskentelyalueille. Avokonttorit ovat vaihtuneet monitilatoimistoihin. Osalla työntekijöistä on kiinteät työpisteet, toiset taas liikkuvat sujuvasti mobiilipisteeltä toiselle.

Millainen työpistevalaisin vastaisi siis parhaiten nykyaikaisen toimistoympäristön vaatimuksia? 

Kilpailuohjeet ja -säännöt löytyvät osoitteesta www.nssoy.fi/luminord.

Sähkösuunnittelijat NSS ry on tuottanut videon sähkösuunnittelijan työstä. Metropolian opiskelijoiden tekemällä videolla NSS:n puheenjohtaja Juha Kiviniemi kertoo työviikostaan ja millaisia ominaisuuksia rakennusten sähkösuunnittelun parissa työskentelevillä tulisi olla.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syysvuosikokouksessa 9.11. päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle puheenjohtaja sekä seuraavan toimintakauden hallitus.

Digitalisaatio luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia suunnittelualalle. Sähkösuunnittelijat NSS ry:n hallitus jatkaa vuoden 2017 aikana tekemäänsä pohjatyötä yhdistyksen toiminnan suuntaamista, jotta se pystyy paremmin vastaamaan tuleviin haasteisiin.

Vuoden 2018 toiminnan painopistealueita ovat jäsenten edunvalvonnan tehostaminen, ammatinkuvan kirkastaminen, uusien kehityshankkeiden ja toimintaympäristön muutosten kartoittaminen sekä aktiivisen koulutustoiminnan järjestäminen. Lisäksi yhdistyksen viestintä- ja tiedotustoimintaa vireytetään. Jäsenistölle järjestetään entiseen tapaan hyvää yhteishenkeä edistäviä vapaamuotoisempia tapahtumia. Hallituksen jäsenille muodostetaan vastuualueet edellä mainittujen painotusten mukaan. 

(23.11.2017) Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n järjestämillä Sähköurakoitsijapäivillä 23.11. palkittiin sähköistysalan aktiivisia toimijoita. Seminaarin yhteydessä jaettiin kaksi STUL ry:n kultaista ja kolme hopeista ansiomerkkiä. Lisäksi Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö palkitsi yhden henkilön koulutuspalkinnolla ja yhden henkilön kehittämispalkinnolla.Kultaiset ansiomerkit saivat Ruotsin teknisten urakoitsijoiden järjestön Installatörsföretagenin toimitusjohtaja Jan Siezing ja Ahlsell Oy:n toimialajohtaja ja johtoryhmän jäsen Jukka Lehtinen.
Hopeisen ansiomerkin saivat Assemblin Oy:n liiketoimintajohtaja Antti Rovamaa, Metropolian lehtori, SVS:n puheenjohtaja Tapio Kallasjoki sekä STUL ry:n lakimies, varatuomari Inka-Liisa Ahokas.
Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön rahastosta 3000 euron koulutuspalkinnon sai Tampereen seudun ammattiopisto Tredun koulutuspäällikkö Vesa Helminen. Vastaavan suurinen kehittämispalkinto myönnettiin DI Kari Sirénille.

Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 ja Muuramen kirkko voittajiksi – Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistukselle kunniamaininta

VALO-talossa Helsingissä 9.11.2017 järjestetyssä Sähkösuunnittelijat NSS ry:n asiantuntijaseminaarissa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Helsingin Sataman Länsiterminaali 2, ja ulkovalaistussarjan voitti Muuramen kirkko. Lisäksi kunniamaininnan sai Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus.

Toiminnan kehittämiseen vahvasti ja systemaattisesti satsaava haapajärveläinen Selkämaan Suunnittelu Oy on valittu vuoden 2017 sähkösuunnittelijaksi. Tunnustuksen  otti vastaan yrityksen toimitusjohtaja Tomi Vähäkangas Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa Suomalaisella klubilla torstaina 24. elokuuta.

Vuonna 1982 perustetulla yrityksellä on viisi työntekijää, joiden monipuolisesta osaamisesta saa käsityksen tutustumalla yrityksen referenssilistaan. Kohdekirjo on laaja julkisen sektorin rakennuksista teollisuuskiinteistöihin ja asuntorakentamiseen.
- Teemme käytännössä ihan kaikkea. Keskimäärin työkohteet ovat kooltaan 3 000 - 4 000 neliön kokoisia rakennuksia, Vähäkangas kertoo.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n NSS-Golf pelattiin Etelä-Saimaa Golfisssa juhannusviikon maanantaina 19.6.2017. Pistebogeyn kolme ensimmäistä olivat Matti Sakara, Jari Topra ja Timo Tenninen. Naistensarjan voittaja oli Helena Orasvuo ja lyöntipelissä parhaan tuloksen sai Mika Suomalainen. Lisäksi palkittiin pisimmän driven lyönyt Timo Niemi sekä lähimmäksi lippua osunut Ville Hasanen. Kilpailun yhteistyökumppanina oli Helvar Oy. Kiitos kaikille osallistuneille!

(4.4.2017) Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ja Sähkösuunnittelijat NSS:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan usko rakentamiseen on edelleen selvästi parantunut. Syksyn 2014 jälkeen alkanut positiivinen kehitys on jatkunut. Sekä suunnittelijoiden että urakoitsijoiden näkymät ovat koko suhdannekyselyhistorian parhaat, toki paikallisia eroja löytyy.

Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun kohteena ovat 15.8.2015–15.8.2017 välisenä aikana valmistuneet kohteet. Voittajat nimetään sekä sisävalaistuksessa että ulkovalaistuksessa.

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Kilpailuun voivat osallistua kohteen toteutukseen osallistuneet rakennuttajat, suunnittelijat, urakoitsijat ja valaistuslaitteiden toimittajat. Kilpailuun osallistuvat kohteet on esitettävä viimeistään 15.8.2017 klo 16.00.

Kilpailuohjelma löytyy tästä linkistä.

Viime vuonna vietetty NSS ry:n 50-vuotisjuhlavuosi näkyi yhdistyksen toiminnassa monella tavalla. Koko jäsenistölle tarkoitettu pääjuhla pidettiin 14.10. Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Oulussa järjestettiin alueelliset 50-vuotistilaisuudet. Lisäksi hallitus on myönsi vuoden aikana juhlavuosistipendejä ansiokkaille opinnäytetöille. Yhdistyksen historiaa kartoitettiin Plaani-lehdessä julkaistuissa artikkeleissa, jotka on koottu tästä linkistä (tabletti- ja mobiiliversio tässä) löytyvään erilliseen juhlalehteen.
Kiitos kaikille tapahtumiin osallistuneille ja lehdessä onnittelunsa esittäneille!

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syysvuosikokouksessa 17.11. päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle puheenjohtaja sekä seuraavan toimintakauden hallitus.

NSS ry:n 50-vuotisjuhlavuoden jälkeen hallituksen päätehtävänä on suunnata yhdistyksen tulevaisuuden toimintaa vastaamaan paremmin digitalisaation haasteisiin sekä sähkösuunnittelun uusiin toimintamalleihin. Puheenjohtajana jatkavan Juha Kiviniemen mukaan vuonna 2016 on keskitytty kartoittamaan yhdistyksen vahvuuksia ja kehitysalueita. Ensi vuonna on aika miettiä, kuinka NSS ry:n toimintoja voidaan kehittää entistä paremmin jäsenistöään palveleviksi seuraavien vuosien aikana.

NSS:n hallituksessa uutena jäsenenä aloittaa suunnittelupäällikkö Jyri Renkola (Sweco talotekniikka Oy). Hallituksessa jatkavat toimitusjohtaja Tomi Vähäkangas (Selkämaan Suunnittelu Oy), suunnittelujohtaja Kari Kavonius (Optiplan Oy) ja toimitusjohtaja Jukka Nurmi (Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy), osastopäällikkö Jonne Järvinen (Insinööritoimisto Stacon Oy) ja ryhmäpäällikkö Pasi Poikonen (Granlund Oy). Hallituksen henkilökohtaisiksi varajäseniksi valittiin Pekka Aho (AH-Talotekniikka), Jorma Kuusela (Vahanen Yhtiöt Oy), Mikko Yrjönen (Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy), Mika Lamminen (Rejlers Oy), Aira Rossi (Sähkötekniikka Oy Kari Sirén) ja Petri Korventausta (Granlund Tampere Oy).

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n 50-vuotisjuhlavuosi huipentui perjantaina 14.10. pidettyyn juhlaan Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä.

Puheenjohtaja Juha Kiviniemi toivotti 160 vierasta tervetulleiksi ja kertasi puheessaan yhdistyksen historian pääkohtia.  SKOLin toimitusjohtaja Matti Mannonen onnitteli tervehdyspuheessaan vireää 50-vuotiasta järjestöä ja painotti sitä, kuinka elämme maailmanlaajuisesti parhaillaan erittäin voimakasta murroskautta. Globalisaatio, digitalisaatio ja robotisaatio muuttavat lähivuosina niin sähkösuunnittelijoiden kuin kaikkien muidenkin toimijoiden työskentely- ja elämänmuotoja. Vauhdikkaan juhlapuheen piti Enston eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Seppo Martikainen.

Uusia kunniajäseniä, kultaisia ansiomerkkejä

Illan aikana NSS ry sai viisi uutta kunniajäsentä, joiden työpanos järjestön hyväksi on ollut korvaamattoman arvokasta. NSS ry:n hallitus myönsi kunniajäsenyyden tunnustuksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä sähköalalla Kalevi Hämäläiselle, Martti Mattilalle, Pentti Tiaiselle, Risto Forssellille ja Jarmo Harjulle.

NSS ry:n hallituksen myöntämät kultaiset ansiomerkit tunnustuksena yhdistyksen hyväksi suoritetusta pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä jaettiin NSS:n omasta jäsenistöstä Timo Tenniselle, Antti Danskalle, Raimo Ylä-Sulkavalle, Kari Sirènille, Seppo Puhakalle, Pekka Larinojalle, Keijo Mäkiselle, Teemu Määttäselle ja Matti Urjolle. Yhdistyksen yhteistoimintajäsenistä kultaisen ansiomerkin saivat Asko Kallonen, Pekka Lakkonen, Markku Rantanen, Ralf Klenberg, Harri Liukku, Juha Saarinen, Jyrki Metsola, Jorma Koskiola, Tommi Reijola ja Reijo Rossi. Sidosryhmien joukosta ansiomerkillä palkittiin SESKO ry:n toimitusjohtaja Sinikka Hieta-Wilkman.

Usko rakentamiseen on vahvistunut kaikilla rakentamisen osa-alueilla. Asuntorakentaminen on noussut korjausrakentamisen rinnalle kasvualueeksi.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ja Sähkösuunnittelijat NSS:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan usko rakentamiseen on viimeisen vuoden aikana selvästi parantunut. Syksyn 2014 jälkeen alkanut positiivinen kehitys on jatkunut. Vastaajien odotukset ovat parhaiden vuosien tasolla.

Tiedustelu lähetettiin syyskuussa 2016 NSS:n ja STUL:n jäsenrekisteristä 1693:lle sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle yritykselle. Tiedusteluun vastasi kaikkiaan 223 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 194 ja sähkösuunnittelijoita 29. Vastausprosentiksi sähköurakoitsijoiden osalta muodostui 12 ja sähkösuunnittelijoiden osalta vastausprosentti oli 33.Vastauksissa näkyy rakentamisen hyvä suhdannetilanne. Kokonaisuutena odotukset rakentamisen suhteen ovat positiiviset, mutta alueellisesti vaihtelut ovat suuria.

Habitaren Ovet auki! -teemaa mukaillen vuoden 2016 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella valaisin, joka houkuttelee ihmiset kokoontumaan yhteen, viihtymään ja vaihtamaan ajatuksia.  Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2016 -palkinnon sai Joonas Saaranen työllään ”Fire Jack”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK ry:n lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Simon Örnbergin ehdotus ”Blocks”. Palkinnot jaetaan muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen Showroom-ammattilaistapahtumassa Messukeskuksessa 7.9.2016.
Katso palkitutu työt ja koko tiedote tästä.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja RAKLI ry valitsivat 25.8. pidetyn Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarin yhteydessä Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n Vuoden sähkösuunnittelijaksi 2016. Vuonna 1956 perustettu perheyritys on yksi suomalaisen sähkösuunnittelun uranuurtajista ja pitkäikäisimmistä toimijoista, joka tunnetaan laadun ja huolellisen suunnittelutyön vaalijana. Valintaperusteissa kiitettiin myös yrityksen yhteistoimintakykyä sekä uuden tekniikan ja suunnittelumenetelmien aktiivista hyödyntämistä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n nyt toista kertaa järjestettävä sähkösuunnittelijan täydennyskoulutus tarjoaa osallistujille mahdollisuuden ajantasaistaa ja uudistaa omaa osaamistaan. Koulutus keskittyy rakennussähköistykseen ja on tarkoitettu sähkösuunnittelijoille, sähkösuunnittelijaksi aikoville ja sähkösuunnittelun prosessien tuntemusta työssään tarvitseville.
Ensimmäinen koulutuspäivä on 6.9.2016. Päivitetyn koulutusohjelman ja ilmoittautumisohjeet löydät tästä.

Talotekniikan ja muiden suunnittelualojen tehtäväluettelot uudistuvat syksyllä. Linkeissä TATE-tehtäväluettelo (kansi ja sisältö) ja hanketietokortti, joihin merkitty muutoksia punaisella fontilla.
Hanketietokortin päivityksessä on mukana tähän mennessä esitetyt muutokset. Lisäksi on pyritty huomioimaan pätevyysvaatimusten muutokset sekä tulevat energiatehokkuusvaatimukset. Kommentteja voi lähettää NSS:n toimistoon risto.hiltunen@nssoy.fi tai webmaster@nssoy.fi. Asiaa käsitellään seuraavan kerran elokuun puolivälissä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n vuonna 2011 perustama työryhmä on laatinut sovellusohjeen siitä, kuinka koneiden sähkölaitteistojen SFS 60204-1 standardia sovelletaan rakennusten IV-koneiden sähköistyksessä siten, että se vastaa myös viime vuonna voimaan tulleen konedirektiivin 2006/42/EY vaatimuksia. Sovellusohjeen tavoitteena on löytää yhteiset pelisäännöt suunnitteluun, toteutukseen ja tarkastuksiin IV-koneiden osalta.

Valo kokoaa ihmiset yhteen, luo viihtyvyyttä ja antaa turvallisuudentunnetta. Valo merkitsee läsnäoloa. Millainen valaisin voisi toimia yhteen kokoavana leirinuotiona, jonka ääressä sinä ja ystäväsi viihtyisivät?

Yhteisöllisyys, jakaminen ja sosiaalisuus ovat vuoden 2016 Habitaren kulmakiviä. Myös kahdeksatta kertaa järjestettävän Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun teemana on yhteisöllisyys. Kilpailun järjestäjät haastavat muotoilijat ja valaistuksen ammattilaiset pohtimaan, kuinka valon avulla voidaan edistää keskinäistä luottamusta, avointa kommunikaatiota, vuorovaikutusta ja osallistumista.

Luminord 2016 -kilpailun tehtävänä on suunnitella valaisin, joka houkuttelee ihmiset kokoontumaan yhteen, viihtymään ja vaihtamaan ajatuksia. Valaisin voi olla suunniteltu joko ulkotilaan tai rakennuksen sisään. Ulkotiloissa voit sijoittaa valaisimen esimerkiksi puistoon, aukiolle tai pihapiiriin. Rakennuksen sisällä valaisin voi koota ihmiset yhteen esimerkiksi taukotilassa tai aulassa.

Kilpailuohjeet ja -säännöt löytyvät osoitteesta www.nssoy.fi/luminord.

(28.12.2015) Rakentamisen suunnittelijapätevyydet on uudistettu 2014 voimaan tulleen uuden Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Myös sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmä on uusiutunut. Vuoden 2016 alusta lähtien myönnetään uuden järjestelmän mukaisia pätevyyksiä. Uudet pätevyyssivut löytyvät osoitteesta www.sähkösuunnittelu.fi.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syysvuosikokouksessa 12.11. päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle uusi puheenjohtaja sekä seuraavan toimintakauden hallitus.

NSS ry juhlii ensi vuonna 50-vuotista taivaltaan. Sähkösuunnittelutoiminnan edistäjänä ja edunvalvojana tunnettu yhdistys on kehittynyt merkittäväksi toimijaksi sähköisen talotekniikan alueella. Juhlavuosi näkyy yhdistyksen toiminnassa monella tapaa, luvassa on katsauksia yhdistyksen historiaan, aluetapahtumia ja pääjuhla, jota vietetään 14.10. Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Yhdistyksen nykyisen puheenjohtajan, Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n toimitusjohtaja Antti Danskan sääntöjen mukainen neljävuotiskausi on täynnä, joten uudelle vuosikymmenelle NSS ry siirtyy Yhtyneet Insinöörit Oy:n toimitusjohtaja Juha Kiviniemen johdolla.

NSS:n hallituksessa uusina jäseninä aloittavat projektipäällikkö Jonne Järvinen (Insinööritoimisto Stacon Oy) ja ryhmäpäällikkö Pasi Poikonen (Granlund Oy). Hallituksessa jatkavat toimitusjohtaja Tomi Vähäkangas (Selkämaan Suunnittelu Oy), toimitusjohtaja Antti Lehtinen (Suunnittelutoimisto Hakala Oy), suunnittelujohtaja Kari Kavonius (Optiplan Oy) ja toimitusjohtaja Jukka Nurmi (Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy). Hallituksen henkilökohtaisiksi varajäseniksi valittiin Jorma Kuusela (Vahanen Yhtiöt Oy), Mika Lamminen (Rejlers Oy), Markku Männistö (Hepacon Oy), Mikko Yrjönen (Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy), Jyri Renkola (Sweco Talotekniikka Oy) ja Petri Korventausta (Granlund Tampere Oy).

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ja Sähkösuunnittelijat NSS:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan usko rakentamiseen on viimeisen vuoden aikana selvästi parantunut. Korjausrakentaminen on edelleen rakentamisen veturina. Sähköurakoitsijoiden odotukset lähitulevaisuudesta ovat matalalla, vaikka syksyn 2014 pohjakosketuksesta ollaan tultu ylöspäin. Sähkösuunnittelijoilla ovat odotukset edelleen parantuneet.

Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä järjestetyssä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2015 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Didrichsenin taidemuseo, ja ulkovalaistussarjan voitti Solo Sokos Hotel Torni Tampere.

Vuoden sähkösuunnittelijan kunniakirjalla 27.8.2015 palkittu Sähköinsinööritoimisto Oy Niemistö on erikoistunut raideliikenteen sähkö-, tele- ja turvateknisten järjestelmien suunnitteluun sekä vaativiin automaatioratkaisuihin.

Viime vuosina Helsingin Malmilla 24 henkeä työllistävän Sähköinsinööritoimisto Niemistön suunnittelijoita ovat työllistäneet erityisesti Länsimetron asemien sähkö-, tele-, turva- ja automaatiojärjestelmien suunnitelmat, jotka yritys laati yhdessä Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n kanssa.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry myöntää kaksi kertaa vuodessa rahoitusta yleishyödyllisille hankkeille, jotka liittyvät STEKin painopistealueisiin – sähkön käytön turvallisuuteen ja luotettavuuteen, sähköisten järjestelmien energiatehokkuuteen tai älykkääseen sähkön käyttöön. Tavanomaisen rahoituskierroksen ohella toteutetaan syksyllä 2015 myös teemahaku, jolla tuetaan erityisesti sähköisten järjestelmien tietoturvaa edistäviä hankkeita.

Rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen sähköisen talotekniikan ja automaation avulla on jo hyvät valmiudet, osoitti vuosittainen sähköistysalan visioseminaari Tiedekeskus Heurekassa.

Teemaksi oli valittu Rakennamme tulevaisuutta nyt, mikä toi runsaasti osallistujia paitsi alan yrityksistä ja järjestöistä myös muista organisaatioista, joille rakennusten energiatehokkuus tulevine rakennusmääräyksineen ovat tärkeitä.

Vaikutuksen teki yhteenveto toteutuneista ja vireillä olevista hankkeista vision eri osa-alueilla. Huomio kiinnittyi vauhtiin, jolla edetään mm. aurinko- ja tuulisähkön tuotannossa sekä sähköautoilussa ja sitä tukevissa järjestelmissä.

Esitykset tarjosivat kattavan paketin asiantuntijoiden tilannekatsauksia sekä kuvauksia älykkyyden lisäämisestä rakennuksiin ja niihin kytkeytyvään infrastruktuuriin. Päivä huipentui toimitusketjun ja tilaajien paneeliin, jossa etsittiin lisävauhtia ja valmiuksia älyrakentamiseen.

Lähivuodet tarjoavat sähköistysalalle lähes rajattomat mahdollisuudet, joiden hyödyntäminen on jokaisesta toimijasta itsestään kiinni. Tärkeimmiksi keinoiksi seminaarissa nähtiin jokaisen aktiivisuus ja oma esimerkki.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry toivoo saavansa rahoitushakemuksia hankkeilta, jotka liittyvät STEKin uusiin painopistealueisiin. Keväällä toteutetaan myös kohdennettu haku, jolla tuetaan erityisesti kiinteistöjen energiatehokkuutta sähköistyksellä edistäviä hankkeita.

(20.11.2014) Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Sähköurakoitsijapäivillä nostettiin esiin ansioituneita alan toimijoita tunnustuksin ja palkinnoin. STUL ry jakoi kultaisen ansiomerkin NSS ry:n toimitusjohtaja Risto Hiltuselle ja SLO Oy:n myyntijohtaja Matti Savolaiselle. Hopeiset ansiomerkit myönnettiin STUL:n järjestöpäällikkö Toivo Lötjöselle, Prysmian Finland Oy:n myyntijohtaja Juha Majamäelle, KVL Sähköasennus Oy:n toimitusjohtaja Ilmo K. Mattilalle sekĠSähköarina Oy:n toimitusjohtaja Kai Vanniselle. Lisäksi Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö palkitsi Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEK:n turvallisuusasiantuntija Kari Koskelan 3 000 eurolla.

(18.11.2014) Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syyskokouksessa 6.11 päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle seuraavan toimintakauden hallitus.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n toimitusjohtaja Antti Danska. Uutena jäsenenä hallituksessa aloittaa Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy:n varatoimitusjohtaja Jukka Nurmi. Hallituksessa jatkavat toimitusjohtaja Tomi Vähäkangas Selkämaan Suunnittelu Oy:stä, suunnittelujohtaja Kari Kavonius Optiplan Oy:stä, Yhtyneet Insinöörit Oy:n toimitusjohtaja Juha Kiviniemi, Granlund Oy:n ryhmäpäällikkö Ralf Lindström ja Suunnittelutoimisto Hakala Oy:n toimitusjohtaja Antti Lehtinen.

Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun 2014 tehtävänä oli suunnitella kodin valaistukseen soveltuva muotokieleltään yhtenäinen valaisinsarja tai yksittäinen valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2014 -palkinnon sai Simo Serpola työllään ”Trefoil”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti suunnittelijaduo Miia Suvin ja Markus Sokolnickin ehdotus ”Flow”. Palkinnot jaettiin ValoLight-tapahtumassa Messukeskuksessa 10.9.2014. Katso tästä lehdistötiedote ja kuvat.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja RAKLI ry valitsivat 21.8. pidetyn Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarin yhteydessä Sähköinsinööritoimisto Martti Mattila Oy:n Vuoden sähkösuunnittelijaksi 2014. Valintaperusteissa kiitettiin erityisesti yrityksen palveluhenkisyyttä, työmaakäytäntöjen ja urakoinnin ymmärrystä sekä hyvää hankesuunnitteluosaamista.

Seitsemättä kertaa järjestettävän Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä on suunnitella kodin valaistukseen soveltuva muotokieleltään yhtenäinen valaisinsarja tai yksittäinen valaisin.
Kilpailuaika päättyi 15.8.2014.
Kilpailun tulokset julkistetaan Messukeskuksessa, Helsingissä Habitare-kokonaisuuteen kuuluvan ValoLight 2014 -tapahtuman avajaispäivänä 10.9.2014.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n NSS-Golf pelattiin maanantaina 16.6.2014. Tänä vuonna kenttänä oli Hyvinkään Hyvigolf ja kilpailun yhteistyökumppaneina ovat Abloy, Ahlsell ja Teknoware. Kiitos kaikille osallistujille. Kilpailun tulokset löydät tästä.

Sähkösuunnittelun työmääräarvio on päivitetty NSS:n ja SKOLin yhteistyönä. Päivitetty työmääräarvio löytyy osoitteesta http://www.skolry.fi/talonrakennussektori.
Myös muiden toimialojen työmääräarviot löytyvät samasta osoitteesta.

Kolme vuotta kestänyt markkinoiden alamäki sähköistysalalla on päättymässä ja sekä urakoitsijoiden että suunnittelijoiden odotukset ovat nyt valoisammat kuin kertaakaan vuoden 2011 kevään jälkeen. Alan työttömyys on edelleen lisääntynyt viime vuodesta ja työttömyysaste on nyt noin 10 prosenttia. Pahimmat pelot työttömyyden voimakkaasta kasvusta eivät kuitenkaan ole toteutuneet ja ala näkee työvoiman tarpeen kasvavan syksyyn ja ensi vuoteen mennessä. Tiedot käyvät ilmi Sähkösuunnittelijat NSS:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n maaliskuussa jäsenistöilleen tekemästä suhdannekyselystä.

Nykyisillä työmarkkinoilla on välttämätöntä oppia ja kehittyä jatkuvasti. Uutta tietoa syntyy ja se on pystyttävä hyödyntämään nopeasti työssä. Sähkösuunnittelijat NSS ry:n kehittämä sähkösuunnittelijan täydennyskoulutus tarjoaa osallistujille mahdollisuuden ajantasaistaa ja uudistaa omaa osaamistaan. Koulutuskokonaisuudessa korostuvat käytännön työelämän tarpeet.
Koulutus keskittyy rakennussähköistykseen ja on tarkoitettu sähkösuunnittelijoille, sähkösuunnittelijaksi aikoville ja sähkösuunnittelun prosessien tuntemusta työssään tarvitseville.
Ensimmäinen koulutuspäivä on 22.5.2014. Koulutusohjelman ja ilmoittautumisohjeet löydät tästä.

Jo vuosittaiseksi muodostunut Hyvinvointia sähköllä -seminaari kokosi jälleen yhteen sähköistysalan ja siihen läheisesti liittyvät toimijat. Tiedekeskus Heurekassa 7.5. pidetyn tapahtuman teemana oli tällä kertaa Energiatehokkuudesta euroja, millä haluttiin korostaa sähkön merkitystä yhteiskunnan hyvinvoinnille taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Seminaariesitysten aineistoon voi tutustua osoitteessa hyvinvointiasahkolla.fi/visioseminaari


Luminord-valaisinsuunnittelukilpailua pohjustavassa seminaarissa käsitellään kotiympäristön valaistukseen liittyviä erityispiirteitä, valonlähteitä sekä valaisimen teolliseen valmistettavuuteen liittyviä näkökohtia. Seminaari järjestetään Aalto-yliopiston tiloissa (Aalto PRO Hämeentie 153 B 5. krs, 00560 Helsinki) keskiviikkona 2.4. klo 14-16 ja se on maksuton. Seminaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Seitsemättä kertaa järjestettävän Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä on suunnitella kodin valaistukseen soveltuva muotokieleltään yhtenäinen valaisinsarja tai yksittäinen valaisin. Kilpailun tulokset julkistetaan Messukeskuksessa, Helsingissä Habitare-kokonaisuuteen kuuluvan ValoLight 2014 -tapahtuman avajaispäivänä 10.9.2014.

(17.01.14) Tehtäväluetteloiden sarja on täydentynyt taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelolla. Luettelo on tarkoitettu talonrakennusta koskevien taloteknisten (LVI-, RAU-, SÄH-) suunnittelutehtävien sisällön ja laajuuden määrittelyyn. Luettelo mahdollistaa hankekohtaisesti taloteknisten suunnittelutehtävien suorittajien valinnan. Luettelo on tarkoitettu käytettäväksi uudis- ja korjaushankkeissa sekä erilaisten rakennusten ja järjestelmien suunnittelussa, kaikkien hankinta- ja palkkiomuotojen kanssa.
Kortti löytyy RT:n Sopimuslomake.Net-palvelusta täältä sekä Sähköinfon Severi-palvelusta numerolla ST 41.10.

(17.12.13) Insinöörityö sai ansaitsemaansa tunnustusta, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi joulukuussa Yhtyneet Insinöörit Oy:n toimitusjohtaja Keijo Mäkiselle yli-insinöörin arvonimen.

(02.12.13) Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syyskokouksessa 28.11 päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle seuraavan toimintakauden hallitus.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n toimitusjohtaja Antti Danska. Uusina jäseninä hallituksessa aloittavat sähkösuunnittelija Tomi Vähäkangas Selkämaan Suunnittelu Oy:stä ja suunnittelupäällikkö Kari Kavonius Optiplan Oy:stä. Hallituksessa jatkavat Yhtyneet Insinöörit Oy:n varatoimitusjohtaja Juha Kiviniemi, Granlund Oy:n ryhmäpäällikkö Ralf Lindström, Insinööritoimisto Nurmi Oy:n toimitusjohtaja Pekka Larinoja ja suunnittelutoimisto Hakala Oy:n toimitusjohtaja Antti Lehtinen. Hallituksen varajäseniksi valittiin Pasi Hirvonen (Sähköinsinööritoimisto Martti Mattila Oy), Jyri Renkola (AIRIX Talotekniikka Oy), Jorma Kuusela (Instakon Oy), Markku Männistö (Hepacon Oy), Jukka Nurmi (Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy) ja Tomi Tuokkola (Yhtyneet Insinöörit Oy).

NSS:n asiantuntijaseminaari pidettiin 28.11. Messukeskuksessa. Tilaisuuden luentomateriaalin löydät tästä.


Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n syksyn Sähköurakoitijapäivillä nostettiin esiin ansioituneita alan toimijoita tunnustuksin ja palkinnoin. STUL ry jakoi kultaiset ansiomerkit NSS ry:n entiselle puheenjohtajalle ja sähkösuunnittelualan "Grand Old Manille" Martti Mattilalle sekä Paavo Arolle, joka on tehnyt pitkän uran mm. sähköistysalan työnantajajärjestön hallinnossa. Hopeiset ansiomerkit myönnettiin Juha Grönlundille, Jorma Hällille, Erkki Kotikankaalle, Harri Suojoelle ja Martti Ylimaulalle. Lisäksi Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö palkitsi Laitilan aikuiskoulutuskeskuksessa vuodesta 1972 työskennelleen Pertti Huhtamäen 3000 euron suuruisella palkinnolla.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan rakentamisen syksyllä 2011 alkanut alamäki on tasaantumassa. Nyt lokakuussa tehdyn tutkimuksen tulokset ovat tutkimushistorian pessimistisimmästä päästä.

Tiedustelu lähetettiin lokakuussa 2013 NSS:n ja STUL:n jäsenrekisteristä kaikille 1765:lle sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle yritykselle. Tiedusteluun vastasi kaikkiaan 317 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 279 ja sähkösuunnittelijoita 38. Vastauksissa näkyy yleinen yhteiskunnassa vallitseva epävarmuus talouden suhteen. Odotukset tulevasta puolivuotiskaudesta ovat lähes yhtä heikot kuin vuosi sitten syksyllä.

Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei P-Hämppi Tampereelta ja ulkovalaistussarjan voitti Stockmannin Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus. Säiliö 468 Helsingistä palkittiin kunniamaininnalla. P-Hämpin valaistuksen on suunnitellut Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy ja Stockmannin julkisivuvalaistuksen Granlund Oy, Arkkitehtitoimisto Pekka Laatio Oy ja Stockmann Oyj.

Vuoden 2013 sähkösuunnittelija julkistettiin eilen Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa Helsingissä. Tunnustuksen sai vuonna 1964 perustettu Sähköinsinööritoimisto Esko Laakso Oy Rovaniemeltä. Tunnustuksen vastaanotti yrityksen toimitusjohtaja ja omistaja Jarmo Heikkilä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n NSS-Golf pelattiin Nevas Golfissa juhannusviikon maanantaina 17.6.2012. Pistebogeyn kolme ensimmäistä olivat Kenneth Sandberg, Teppo Hälikkä ja Matti Sakara. Naistensarjan voittaja oli Carola Meckelborg ja lyöntipelissä parhaan tuloksen sai Teppo Hälikkä. Lisäksi palkittiin pisimmän driven lyönyt Timo Nuutinen sekä lähimmäksi lippua osunut Jukka Riikkula. Kilpailun yhteistyökumppaneina olivat Honeywell Oy ja Iguzzini Finland Oy.

Kevään NSS:n asiantuntijaseminaari pidettiin 25.4. Helsingissä. Koulutuksen aineiston löydät tästä.

Sähköasennusalan volyymi laskee rajusti seuraavan puolen vuoden aikana. Tarjous- ja tilauskantojen lasku alkaa pikkuhiljaa taittua. Uusien tekniikoiden yleistyminen valaa hienoista uskoa valoisampaan tulevaisuuteen.

Sähkösuunnittelun merkitys ja painoarvo kasvavat kaiken aikaa talotekniikassa. Samaan aikaan luotettava ja objektiivinen pätevyyden arviointi on entistä tärkeämpää.

Ympäristöministeriö valmistelee lakia maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi. Tarkoituksena on saattaa erityisesti rakentamisen suunnittelua, rakennustyönjohtoa ja rakentamisen viranomaisvalvontaa koskeva sääntely vastaamaan perustuslain säädöstasoa sekä asetuksenantovaltuutta koskevia vaatimuksia. Sähkösuunnittelija ei edelleenkään kuulu ehdotuksessa mainittujen erikoissuunnittelijoiden joukkoon.

Tukes-ohje S10-2012 on ilmestynyt. Ohje sisältää luettelon standardeista, joita noudattamalla täytetään sähkölaitteistojen rakenteesta ja sähkötyöturvallisuudesta annetut määräykset. Ohje S10 uusitaan tavallisesti vuosittain.

Tietomallipohjaisen sähkösuunnittelun yleistyminen on luonut tarpeen sähköteknisille tuotetietomalleille, jotka sisältävät sekä tuotteiden tuotetiedot että 3D-mallit. Tuotemallien puute on ollut yksi tietomallipohjaisen suunnittelun yleistymistä hidastava tekijä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) laativat pari vuotta sitten ohjeistuksen graafisten 3D-tuotemallien tekemiseksi. Tavoitteena oli, että käytetyt 3D-mallit olisivat sellaisia, että niitä voidaan hyödyntää useissa eri suunnitteluohjelmissa. Ohjeistus sisältää myös suositukset malleissa tarvittavista teknisistä asioista.

”Esyluxin tavoitteena on tukea suunnittelijoiden työtä niin että heillä on helposti saatavilla paras mahdollinen tieto tuotteista ja siitä, miten niiden avulla voidaan parhaiten säästää energiaa. Tästä syystä halusimme olla ensimmäisten toimittajien joukossa tuomassa tuotetietomalleja mukaan sähkösuunnitteluohjelmistoihin”, toteaa Mikael Lukka, Esylux Suomi Oy:stä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syysvuosikokouksessa 8.11. Marina Congress Centerissä Helsingissä päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle seuraavan toimintakauden hallitus.

Sähkösuunnittelualalla tuleva vuosi ei näytä erityisen valoisalta: rakentaminen näyttää supistuvan myös ensi vuonna ja hinta- ja kustannuskehityksen arvellaan olevan maltillista. Tästä huolimatta NSS ry kannustaa jäsenistöään erityisesti sähköistykseen liittyvien energia- ja ympäristötehokkaiden ratkaisujen suuntaan. Korjausrakentaminen ja kestävän kehityksen mukaiset laadukkaat ratkaisut tuovat suunnittelutoimistoille uusia työmahdollisuuksia, vaikka uudisrakentaminen vähenisikin.

NSS ry haluaa nostaa edelleen esiin liiallisen hintakilpailun haittoja sekä suunnittelijan itsensä että tilaajan kannalta. Suunnitelmien laadun takaamiseksi tilaajia muistutetaan olemassa olevien normaalien sopimusehtojen sekä tilaajavastuulain mukaisten velvoitteiden noudattamisesta.

Sähkösuunnittelijoiden ja -urakoitsijoiden keskuudessa lokakuussa toteutetun suhdannekyselyn tulokset ovat varsin pessimistiset. Heikkenevää markkinaa kuvaava saldoluku on painunut lähes vuosien 2008–2009 huonoimpien ennusteiden tasolle.

Työkantojen mediaani on sekä suunnittelijoilla että urakoitsijoilla 3 kk, kun vastaavat luvut syksyllä 2011 olivat urakoitsijoilla 4,5 kk ja suunnittelijoilla 4 kk. Nyt mitattu luku kolme kuukautta on koko yli kymmenvuotisen tutkimushistorian matalin.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry STEK ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ovat allekirjoittaneet sähköistysalan yhteisen tulevaisuudennäkemyksen "Hyvinvointia sähköllä – visio 2030".

Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n (STK) ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n käynnistämän visiotyöskentelyn tulos kertoo sähkön roolista osana ihmisten elämää ja hyvinvointia. Vision julkistusseminaariin toukokuussa osallistui 160 päättäjää ja asiantuntijaa Tiedekeskus Heurekassa.

Visio koostuu viidestä teemasta: Jokainen on tietoinen energian kulutuksestaan ja vaikuttaa siihen. Rakennukset ovat energiatehokkaita ja tuottavat itse käyttämänsä energian. Sähköverkoissa on älyä. Sähköä käytetään laajasti liikenteen energiana. Eläminen on entistä turvallisempaa ja mukavampaa.

Suomen Messusäätiön lahjoittama Luminord-palkinto jaettiin tänä vuonna kahden suunnittelijan kesken. Teolliset muotoilijat Mikko Rikala ja Timo Niskanen töillään "PL2§" ja "Puhemies" palkittiin kumpikin 2 500 euron rahasummalla ValoLight-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 12.9.2012. Kilpailun tavoite, valaisin Presidentinlinnaan tai Eduskuntataloon, ei kuitenkaan toteutunut.

Mikko Rikalan, avustajanaan Aleksanteri Ekrias, työn ”PL2§” ansiona oli raadin mukaan erityisesti sen muotokielessä hyödynnetty uusi led-tekniikka. Työtä voidaan näin ollen pitää tulevaisuuden visiona muotoilun ja tekniikan hyvästä yhdistämisestä.


Timo Niskasen ”Puhemies” jalkavalaisinehdotus puolestaan vakuutti tuomariston toteutettavuudellaan. Valaisin on muotoilultaan klassinen ja ehdotuksessa valaisimelle esitetyt valotekniset ominaisuudet täyttivät hajavalon ja suunnattavuuden osalta kilpailuvaatimukset.

(Tiedote kuvitettuna pdf-tiedostona tästä linkistä)

Vuoden 2012 sähkösuunnittelija julkistettiin eilen Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa Helsingissä. Tunnustuksen sai vuonna 1993 perustettu kuopiolaisyritys AH-Talotekniikka. Tunnustuksen noutivat toimitusjohtaja Heikki Miettinen, hallituksen puheenjohtaja Aulis Kananoja ja projektipäällikkö Ilkka Kosonen.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry sekä suunnittelijoita ja konsultteja edustavat järjestöt ovat yhdessä laatineet uudet rakennushankkeen johtamisen ja suunnittelun tehtäväluettelot. Vanhoista tehtäväluetteloista uusittavana ovat olleet: RAP 95, ARK 95, SIS 95, TATE 95, RAK 95, GEO 95 ja PS 01. Uusitut tehtäväluettelot esiteltiin keskiviikkona 6.6.2012 julkaisuseminaarissa.

Tehtäväluettelot julkaistaan syksyllä 2012 Rakennustiedon RT-kortteina sekä valikoiduin osin myös Sähkötiedon ST-korttina. Uudet tehtäväluettelot löytyvät tästä linkistä.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan näkymät loppuvuodelle ovat pelättyä paremmat. Uudisrakentamisen volyymi laskee hieman, mutta korjausrakentamisen kasvu ja sähköistysratkaisujen tason nousu parantavat tilannetta.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n "Hyvinvointia sähköllä - visio 2030" -seminaarin aineiston löydät täältä.

Helsingin designpääkaupunkiviikonloppuna ja Valon nimipäivänä 3.2.2012 avatussa Luminord 2012 -valaisinsuunnittelukilpailussa tehtävänä on irrallisen valaisimen tai valaisinparin suunnittelu rakennushistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin Presidentinlinnaan tai Eduskuntataloon.

Kilpailuohjeet ja -säännöt löytyvät kilpailun kotisivuilta osoitteesta www.nssoy.fi/luminord.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n vuonna 2011 perustama työryhmä on laatinut sovellusohjeen siitä, kuinka koneiden sähkölaitteistojen SFS 60204-1 standardia sovelletaan rakennusten IV-koneiden sähköistyksessä siten, että se vastaa myös viime vuonna voimaan tulleen konedirektiivin 2006/42/EY vaatimuksia. Sovellusohjeen tavoitteena on löytää yhteiset pelisäännöt suunnitteluun, toteutukseen ja tarkastuksiin IV-koneiden osalta.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n syysvuosikokouksessa 10.11. Marina Congress Centerissä Helsingissä päätettiin tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista ja valittiin yhdistykselle seuraavan toimintakauden hallitus. Vuoden 2012 hallituksen tärkeimmiksi päämääriksi asetettiin yhdistyksen aluetoiminnan vireyttäminen, jäsenkunnalle suunnattavien palveluiden tehostaminen sekä jäsenmäärän kasvattaminen. Samalla sähkösuunnittelijoiden edunvalvontaa vahvistetaan asiakas-, järjestö- ja viranomaiskentässä.

Pitkään valmistellut Rakentamisen tehtäväluettelot, mukaan luettuna TATE12, ovat nyt lausuntovaiheessa.

Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n yhteisen suhdannetiedustelun mukaan rakentamisen pari vuotta jatkunut hyvä kehitys on nyt kääntynyt jyrkkään laskuun. Kevään optimismi on haihtunut globaalin taantumapelon myötä.

NSS:n 30.9.-1.10.2011 pidetyn TeleTurva-seminaarin luentoaineisto alla.

Habitaren yhteydessä järjestettävillä Valo-messuilla palkittiin torstaina 15. syyskuuta Suomen parhaat sisä- ja ulkovalaistuskohteet. Pyhän Laurin kappeli Vantaalta palkittiin parhaana sisävalaistuskohteena. Ulkovalaistussarjan voitti Saunalahden lastentalo
Espoosta. Kodin Ykkönen Lielahti Tampereelta palkittiin kunniamaininnalla.

Vuoden 2010 sähkösuunnittelija julkistettiin Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa Helsingissä 25.8.2011. Tunnustuksen sai vuonna 1993 perustettu tamperelainen Sähkötekniikka Oy Kari Sirén.

Sähköselostus on YSE 1998 mukaisen urakkasopimuksen tekninen sopimusasiakirja. Sähkötieto ry ja Sähköinfo Oy toteuttivat hankkeen, jonka tuloksena valmistuivat uudet S 2010 –nimikkeistön mukaiset sähköselostusesimerkit. Uudistus käsittää

- kaikille sähkö- ja tietoteknisille järjestelmille yhteisen työselostuksen yleisosan,
- järjestelmäkohtaiset selostusesimerkit sähköenergian jakelujärjestelmistä sekä tietoteknisistä järjestelmistä ja
- urakkarajataulukoiden esimerkit sekä yleisesti että järjestelmittäin.

Rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskevan rakentamismääräyskokoelman osan A2 uudistyön loppuun vieminen jää seuraavalle hallituskaudelle. Maaliskuun puolivälissä päättyneellä lausuntokierroksella saatiin runsaasti asiantuntevaa palautetta, joka käydään huolella läpi.

Ympäristöministeriö on 30. maaliskuuta antanut uudet energiatehokkuutta parantavat rakentamismääräykset. Alan toimijoilla on vuosi ja kolme kuukautta aikaa valmistautua uusiin määräyksiin, jotka tulevat voimaan 1.7.2012.