Järjestelmä- ja laitetoimittajahakemisto

Vuoden valaistuskohde 2021 -palkinnot jaettu: Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja Tammerkosken maisemavalaistus voittajiksi

Helsingin keskustakirjasto Oodissa sekä verkkotapahtumana järjestetyssä Valon päivän tapahtuman palkintojenjaossa 3.2. julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja ulkovalaistussarjan voitti Tammerkosken maisemavalaistus.

Tuomariston lausunnot

Sisävalaistus
Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Kirkkonummen pääkirjaston vanha kirjastorakennus ja laajennusosa muodostavat harmonisen kokonaisuuden sekä arkkitehtuurin että valaistuksen osalta. Rakennuksessa on paljon monimuotoisia tiloja, joihin yhtenäisyyttä tuovat sirot messingin sävyiset erikoisvalaisimet. Nämä valaisimet, jotka on suunniteltu yksilöllisesti kirjaston tarpeisiin, nivovat tilat onnistuneesti yhteen. Valaistus tukee taidokkaasti kirjaston eri toimintoja ja luo tunnelmaa koko rakennukseen. Erikoisvalaisimet toimivat hyvin lukualueiden ja hyllytilojen valaistuksessa. Korkeissa tiloissa elävyyttä on saatu aikaan epäsäännöllisellä valaisinsijoittelulla. Häikäisy on estetty käyttämällä taidokkaasti hyväksi kattopalkistoa. Lopputuloksen kruunaa sisääntuloaulan kutsuva valotaideteos.

Ulkovalaistus
Tammerkosken maisemavalaistus

Tammerkosken ympäristö tarjoaa upeat puitteet kaupunkivalaistukselle. Pitkäjänteisellä ja huolellisella suunnittelulla kaupunkiin on luotu näyttävä yhtenäinen ilta-ajan maisema. Valaistus yhdistää koskimaisemassa olevat rantamuurit, voimalaitokset ja teollisuusrakennukset tarjoten ainutlaatuisia näkymiä pitkin koskireittiä. Valaistuksella on nostettu esiin keskeisiä aiheita ja yksityiskohtia, kuten julkisivuja, siltoja, muureja ja patsaita. Muurin rakenne on tyylikkäästi tuotu esiin käyttämällä valon eri värisävyjä ja eri suunnista tulevaa valoa. Häiriövalon syntyminen ja häikäisy on estetty oikeilla valaisinvalinnoilla, sijoittelulla ja suuntauksella myös rakennusten sisätiloihin. Toisaalta voimalaitosten sisätilojen valaistusta on ansiokkaasti käytetty kokonaisuuden muodostamisessa. Etäyhteydellä toimiva ohjausjärjestelmä mahdollistaa valaistuksen muuntelun. Lopputulos on vahva näyttö Tampereen seudun valaistusosaamisesta ja halusta luoda viihtyisää kaupunkitilaa valaistuksen avulla.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Pääarviointiperusteina olivat:
– Valaistus on kohteen käyttötarkoitusta ja arkkitehtonista kokonaisratkaisua tukeva.
– Valaistus täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset muun muassa valaistustason, häikäisynrajoituksen, valon värin ja näkömukavuuden suhteen.
– Toteutuksessa on käytetty luovasti nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja.
– Ratkaisuissa on otettu huomioon taloudelliset ja ekologiset tekijät.
– Valaistus on ympäristön viihtyisyyttä lisäävä tekijä.
– Toteutus on sopusoinnussa ympäröivän miljöön kanssa.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt kahdeksannentoista kerran. Jo seitsemättä kertaa se järjestettiin erikseen kahdessa sarjassa: sisä- ja ulkovalaistus. Voittajakohteet jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris -kilpailuun.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat:
– Tapio Kallasjoki, Metropolia Ammattikorkeakoulu; Suomen Valoteknillinen Seura ry, tuomariston puheenjohtaja
– Susanna Aula; RAKLI ry
– Helena Aalto, KVA Arkkitehdit; Sisustusarkkitehdit SIO ry
– Ulla Seppä, Helsingin yliopisto; Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry
– Olli Vitikka; Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
– Iiro Karawatski, Karawatski Oy; Sähkösuunnittelijat NSS ry
– Marko Ruishalme, Oy Hedtec Ab; Sähköteknisen Kaupan Liitto ry

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri
Rakennuttaja: Kirkkonummen kunta
Arkkitehti: JKMM Arkkitehdit Oy, Teemu Kurkela ja Jukka Mäkinen
Sisustussuunnittelija: JKMM Arkkitehdit Oy, Tiina Rytkönen
Valaistussuunnittelija: Ramboll Finland Oy, Kaisa Lindstedt
Sähkösuunnittelija: Ramboll Finland Oy ja Insinööritoimisto Techniplan Oy
Sähköurakoitsija: Sähkö Oy Helsinki

Tammerkosken maisemavalaistus
Rakennuttaja: Markus Joonas, Tampereen kaupunki
Valaistussuunnittelija: LiCon-AT Oy & WhiteNight Lighting Oy
Sähkösuunnittelija: LiCon-AT Oy
Sähköurakoitsija: Tampereen Vera Oy & Eltel Networks Oy

Lisätietoja:
Tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki, puh. 050 3645264
Kilpailun asiamies Heikki Härkönen, puh. 0400 869339

Aineistoa palkituista kohteista
https://valosto.com/vuoden-valaistuskohde/