Järjestelmä- ja laitetoimittajahakemisto

Rakennusten tieto- ja turvajärjestelmien suunnittelijan pätevyyssivut avattu

Rakentamisen suunnittelijapätevyydet on määritelty 2014 voimaan tulleessa maankäyttö- ja rakennuslaissa. Alan tarvelähtöisenä pätevyytenä on vuodesta 2016 myönnetty rakennussähkösuunnittelijan pätevyyksiä. Vuodesta 2022 lähtien myönnetään myös tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelijapätevyyksiä. Molemmat pätevyysjärjestelmät on rakennettu maankäyttö- ja rakennuslain periaatteiden mukaisesti.

Tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelupätevyyttä on toivottu alalla jo pitkään. Myös tarjouspyynnöissä tieto- ja turvajärjestelmien suunnittelijoilta on edellytetty pätevyystodistuksia. Koska rakennussähkösuunnittelijan pätevyys keskittyy etenkin ylemmissä vaativuusluokissa projektin kokonaishallintaan, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n aloitteesta tieto- ja turvajärjestelmien suunnittelijoiden pätevyys on päätetty eriyttää omaksi pätevyysjärjestelmäksi.

Pätevyyttä haetaan pätevyysjärjestelmän sivustolla www.tietojaturvasuunnittelu.fi olevalla lomakkeella sekä sen liitteillä. Järjestelmän keskeiset periaatteet on koottu alla olevien linkkien taulukoihin:

Tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelijan kelpoisuusvaatimukset
Tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelutehtävän vaativuus

Tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelijapätevyys on osoitus siitä, että henkilön koulutus ja työkokemus täyttävät niille asetetut vaatimukset kussakin pätevyysluokassa.

Pätevyyden myöntää lautakunta, joka koostuu seuraavien tahojen edustajista: Sähkösuunnittelijat NSS ry, Senaatti-kiinteistöt, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry, Turva-alan yrittäjät ry, Sähköinsinöörit SIL ry, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ry ja Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy.  Pätevyysjärjestelmän sihteerijärjestönä toimii NSS ry.

Ensimmäiset tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelijapätevyydet myönnetään kesäkuun alussa pidettävässä lautakunnan kokouksessa. Pätevyydestä kerrotaan tarkemmin torstaina 7.4. pidettävässä NSS:n asiantuntijawebinaarissa klo 9.30–10.00. Webinaariin voi osallistua osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/nssoy-webinaarit.

 

Lisätietoja:
Sähkösuunnittelijat NSS ry, toimitusjohtaja Markku Säkö p. 045 223 2428, markku.sako@nssoy.fi
www.tietojaturvasuunnittelu.fi
www.sähkösuunnittelu.fi
www.nssoy.fi